Zapiekanka pasterska

Oceń
Zapiekanka pasterska

Wskazówki

60 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
475 kcal \ B-47 g \ W-39 g \ T-17 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Masło klarowane – 30 g (2 łyżki)
  • Cebula – 160 g (2 sztuki)
  • Czosnek – 15 g (3 ząbki)
  • Marchew – 90 g (2 sztuki)
  • Skrzydło wołowe – 800 g (1 porcja)
  • Pieczarki – 200 g (10 sztuk)
  • Bulion domowy – 240 g (1 szklanka)
  • Bataty – 300 g (1 sztuka)
  • Ziemniaki – 225 g (3 średnie sztuki)
  • Pomidory z puszki – 400 g (1 puszka)
  • Kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  • Chili – 1 szczypta
  • Papryka ostra – 1 łyżeczka
  • Cynamon – 1/4 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Na łyżce masła klarowanego podsmażyć cebulę, czosnek oraz zmielone mięso. Dodać pokrojone marchewki, pieczarki oraz przyprawy. Dolać pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem jeszcze 8-10 minut. Wlać domowy bulion (najlepiej wołowy, ale może być też inny). Dusić do momentu aż płyn odparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby dodać również inne przyprawy. Sama bardzo lubię ostrzejsze dania, dlatego daję 1,5-2 łyżeczki papryki ostrej. Bataty upiec lub ugotować. Zmiksować (albo porządnie udeptać widelcem) na gładkie puree z dodatkiem łyżki masła klarowanego, soli i chilli. Ziemniaki również obrać i ugotować. Udeptać widelcem na puree (albo przepuścić przez praskę do ziemniaków), doprawić szczyptą gałki muszkatołowej i solą. Farsz przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu wyłożyć puree z ziemniaków i batatów, wyrównać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-35 minut (aż góra delikatnie się zrumieni).

Górną warstwę można przygotować z samych ziemniaków lub batatów 🙂
Skrzydło wołowe (część udźca wołowego) można wymienić na inną część wołowiny, na wieprzowinę, lub pół na pół.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

2 komentarze do “Zapiekanka pasterska”

Dodaj komentarz