Print Friendly, PDF & Email

Zapiekanka pasterska

Wskazówki

1 godzina  4 porcje
1 porcja to: 475 kcal \ B-47 g \ W-39 g \ T-17 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Masło klarowane – 30 g (2 łyżki)
  • Cebula – 160 g (2 sztuki)
  • Czosnek – 15 g (3 ząbki)
  • Marchew – 90 g (2 sztuki)
  • Skrzydło wołowe – 800 g (1 porcja)
  • Pieczarki – 200 g (10 sztuk)
  • Bulion domowy – 240 g (1 szklanka)
  • Bataty – 300 g (1 sztuka)
  • Ziemniaki – 225 g (3 średnie sztuki)
  • Pomidory z puszki – 400 g (1 puszka)
  • Kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  • Chili – 1 szczypta
  • Papryka ostra – 1 łyżeczka
  • Cynamon – 1/4 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Na łyżce masła klarowanego podsmażyć cebulę, czosnek oraz zmielone mięso. Dodać pokrojone marchewki, pieczarki oraz przyprawy. Dolać pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem jeszcze 8-10 minut. Wlać domowy bulion (najlepiej wołowy, ale może być też inny). Dusić do momentu aż płyn odparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby dodać również inne przyprawy. Sama bardzo lubię ostrzejsze dania, dlatego daję 1,5-2 łyżeczki papryki ostrej. Bataty upiec lub ugotować. Zmiksować (albo porządnie udeptać widelcem) na gładkie puree z dodatkiem łyżki masła klarowanego, soli i chilli. Ziemniaki również obrać i ugotować. Udeptać widelcem na puree (albo przepuścić przez praskę do ziemniaków), doprawić szczyptą gałki muszkatołowej i solą. Farsz przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu wyłożyć puree z ziemniaków i batatów, wyrównać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-35 minut (aż góra delikatnie się zrumieni).

Górną warstwę można przygotować z samych ziemniaków lub batatów 🙂
Skrzydło wołowe (część udźca wołowego) można wymienić na inną część wołowiny, na wieprzowinę, lub pół na pół.

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Katarzyna Wawrzyniak-PiekarskaKAT Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
KAT
Gość
KAT

Jak może być skrzydło wołowe. Od kiedy krowa ma skrzydła???

Item added to cart.
0 items - 0,00