Wskazówki
60 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
475 kcal \ B-47 g \ W-39 g \ T-17 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Masło klarowane – 30 g (2 łyżki)
- Cebula – 160 g (2 sztuki)
- Czosnek – 15 g (3 ząbki)
- Marchew – 90 g (2 sztuki)
- Skrzydło wołowe – 800 g (1 porcja)
- Pieczarki – 200 g (10 sztuk)
- Bulion domowy – 240 g (1 szklanka)
- Bataty – 300 g (1 sztuka)
- Ziemniaki – 225 g (3 średnie sztuki)
- Pomidory z puszki – 400 g (1 puszka)
- Kmin rzymski – 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- Chili – 1 szczypta
- Papryka ostra – 1 łyżeczka
- Cynamon – 1/4 łyżeczki
- Rozmaryn suszony – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Na łyżce masła klarowanego podsmażyć cebulę, czosnek oraz zmielone mięso. Dodać pokrojone marchewki, pieczarki oraz przyprawy. Dolać pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem jeszcze 8-10 minut. Wlać domowy bulion (najlepiej wołowy, ale może być też inny). Dusić do momentu aż płyn odparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby dodać również inne przyprawy. Sama bardzo lubię ostrzejsze dania, dlatego daję 1,5-2 łyżeczki papryki ostrej. Bataty upiec lub ugotować. Zmiksować (albo porządnie udeptać widelcem) na gładkie puree z dodatkiem łyżki masła klarowanego, soli i chilli. Ziemniaki również obrać i ugotować. Udeptać widelcem na puree (albo przepuścić przez praskę do ziemniaków), doprawić szczyptą gałki muszkatołowej i solą. Farsz przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu wyłożyć puree z ziemniaków i batatów, wyrównać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-35 minut (aż góra delikatnie się zrumieni).
Górną warstwę można przygotować z samych ziemniaków lub batatów 🙂
Skrzydło wołowe (część udźca wołowego) można wymienić na inną część wołowiny, na wieprzowinę, lub pół na pół.
Jak może być skrzydło wołowe. Od kiedy krowa ma skrzydła???
To jest część udźca wołowego 🙂 Można sprawdzić w google 🙂