Wskazówki
30 minut 8 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
242 kcal \ B-14 g \ W-31 g \ T-7 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Cebula – 160 g (2 sztuki)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Imbir świeży – 20 g (4 cm kawałek)
- Czosnek – 15 g (3 ząbki)
- Soczewica czerwona – 400 g (1 opakowanie)
- Passata pomidorowa – 500 g (1 porcja)
- Woda – 440 g (2 szklanki)
- Mleko kokosowe – 110 g (1/2 szklanki)
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Garam masala – 2 łyżeczki
- Kmin rzymski – 1 łyżeczka
- Kurkuma – 1 łyżeczka
- Sól – 2 łyżeczki
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle klarowanym (w wersji wegańskiej na oliwie). Imbir i czosnek obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do cebuli. Dorzucić przyprawy, smażyć jeszcze minutę. Dodać dokładnie wypłukaną soczewicę oraz passatę pomidorową (albo pomidory z puszki). Dolać wodę – w razie potrzeby w trakcie gotowania dodać więcej. Dodać mleko kokosowe. Podawać z ugotowanym ryżem, posypać natką pietruszki.
Danie najsmaczniejsze jest następnego dnia i później (nabiera „mocy” i przechodzi aromatem przypraw) 🙂