Gulasz wołowy z wolnowaru

5/5 - (Ocen: 2)
Gulasz wołowy z wolnowaru

Wskazówki

8 godzin  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
297 kcal \ B-33 g \ W-12 g \ T-15 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Masło klarowane – 30 g (2 łyżki)
  • Cebula – 160 g (2 sztuki)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Marchew – 90 g (2 sztuki)
  • Skrzydło wołowe – 600 g (1 porcja)
  • Por – 150 g (1 kawałek)
  • Bulion domowy – 480 g (2 szklanki)
  • Passata pomidorowa – 100 g (1 porcja)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Ziele angielskie – 3 sztuki
  • Rozmaryn suszony – 1 łyżeczka
  • Kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Liść laurowy – 2 liście
  • Imbir w proszku – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

*Mięso pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i pora posiekać drobno. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła klarowanego, wrzucić mięso i przesmażyć porządnie. Przełożyć do wolnowaru. Na patelnię wrzucić drugą porcję masła i przemażyć cebulę oraz pora. Pod koniec dodać czosnek. Przełożyć do mięsa. Doprawić pieprzem, papryką, rozmarynem, kuminem (kminem rzymskim), imbirem. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać bulionem. Po około 3 godzinach dodać passatę pomidorową i marchew. Wymieszać dokładnie i gotować w trybie „low” przez 4-5 godzin. Sprawdzić czy nie trzeba dodatkowo doprawić. Podawać z kaszą/ ziemniakami i ulubionymi warzywami.

Jeśli gulaszu nie robisz w wolnowarze, pamiętaj o tym by co jakiś czas dodać  do niego wodę lub bulion. Gotuj ok. 2 godziny, do miękkości mięsa.

*Skrzydło wołowe, to część udźca – też się dziwiłam 🙂

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00