Gulasz wołowy z wolnowaru

3.8/5 - (Ocen: 27)
Gulasz wołowy z wolnowaru

Wskazówki

8 godzin
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 381 kcal \ B-50 g \ T-16 g \ W-7 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g gulaszu: 94 kcal \ B-12 g \ T-4 g \ W-2 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • masło klarowane – 2 łyżki (30 g)
  • cebula – 2 sztuki (160 g)
  • czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • marchew – 2 sztuki (90 g)
  • skrzydło wołowe – 1 porcja (600 g)
  • por – 1 kawałek (150 g)
  • bulion domowy – 2 szklanki (480 g)
  • passata pomidorowa – 1 porcja (100 g)
  • sól – 1 łyżeczka
  • pieprz – 1 szczypta
  • ziele angielskie – 3 sztuki
  • rozmaryn, suszony – 1 łyżeczka
  • kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • papryka słodka – 1 łyżeczka
  • liść laurowy, suszony – 2 liście
  • imbir w proszku – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

*Mięso pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i pora posiekać drobno. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła klarowanego, wrzucić mięso i przesmażyć porządnie. Przełożyć do wolnowaru. Na patelnię wrzucić drugą porcję masła i przemażyć cebulę oraz pora. Pod koniec dodać czosnek. Przełożyć do mięsa. Doprawić pieprzem, papryką, rozmarynem, kuminem (kminem rzymskim), imbirem. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać bulionem. Po około 3 godzinach dodać passatę pomidorową i marchew. Wymieszać dokładnie i gotować w trybie „low” przez 4-5 godzin. Sprawdzić czy nie trzeba dodatkowo doprawić. Podawać z kaszą/ ziemniakami i ulubionymi warzywami.

Jeśli gulaszu nie robisz w wolnowarze, pamiętaj o tym by co jakiś czas dodać  do niego wodę lub bulion. Gotuj ok. 2 godziny, do miękkości mięsa.

*Skrzydło wołowe, to część udźca – też się dziwiłam 🙂

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.8/5 - (Ocen: 27)

Dodaj komentarz