
Wskazówki
Składniki
- masło klarowane – 2 łyżki (30 g)
- cebula – 2 sztuki (160 g)
- czosnek – 2 ząbki (10 g)
- marchew – 2 sztuki (90 g)
- skrzydło wołowe – 1 porcja (600 g)
- por – 1 kawałek (150 g)
- bulion domowy – 2 szklanki (480 g)
- passata pomidorowa – 1 porcja (100 g)
- sól – 1 łyżeczka
- pieprz – 1 szczypta
- ziele angielskie – 3 sztuki
- rozmaryn, suszony – 1 łyżeczka
- kmin rzymski – 1 łyżeczka
- papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- papryka słodka – 1 łyżeczka
- liść laurowy, suszony – 2 liście
- imbir w proszku – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
*Mięso pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i pora posiekać drobno. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła klarowanego, wrzucić mięso i przesmażyć porządnie. Przełożyć do wolnowaru. Na patelnię wrzucić drugą porcję masła i przemażyć cebulę oraz pora. Pod koniec dodać czosnek. Przełożyć do mięsa. Doprawić pieprzem, papryką, rozmarynem, kuminem (kminem rzymskim), imbirem. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać bulionem. Po około 3 godzinach dodać passatę pomidorową i marchew. Wymieszać dokładnie i gotować w trybie „low” przez 4-5 godzin. Sprawdzić czy nie trzeba dodatkowo doprawić. Podawać z kaszą/ ziemniakami i ulubionymi warzywami.
Jeśli gulaszu nie robisz w wolnowarze, pamiętaj o tym by co jakiś czas dodać do niego wodę lub bulion. Gotuj ok. 2 godziny, do miękkości mięsa.
*Skrzydło wołowe, to część udźca – też się dziwiłam 🙂