Wskazówki
45 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 502 kcal \ B-35 g \ T-10 g \ W-66 g \ BŁ-8 g
Składniki
- Makaron muszle – 300 g
- Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
- Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- Papryka ostra – 1/4 łyżeczki
- Sól i Pieprz – do smaku
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (8 g)
- Czosnek – 3 ząbki (15 g)
- Cebula – 1/2 sztuki (60 g)
- Szpinak, świeży – 1 opakowanie (300 g)
- Gałka muszkatołowa – 1 szczypta
- Ser sałatkowy a’la feta – 1/3 opak. (90 g)
Sos pomidorowy
- Masło klarowane – 1/2 łyżeczki (4 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Cebula – 1/2 sztuki (60 g)
- Pomidor – 2 sztuki (340 g)
- Oregano – 1/3 łyżeczki
- Bazylia – 1/3 łyżeczki
- Sól i Pieprz – do smaku
- Passata pomidorowa – 1/2 butelki (350 g)
- Cukier – 1/3 łyżeczki (2 g)
Przygotowanie
- Muszle makaronowe ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojonego kurczaka, dopraw papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Gdy mięso się zetnie, dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż chwilę i dodaj opłukany szpinak. Duś do momentu, aż liście zwiędną. Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem. Dorzuć pokrojony na kawałki ser sałatkowy.
- Sos: w rondelku podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pokrojonego pomidora, dopraw do smaku i dolej passatę pomidorową. Gotuj kilka minut. Gotowy sos wylej na dno naczynia żaroodpornego.
- Muszle makaronowe nadziej nadzieniem i delikatnie ułóż na sosie. Piecz w 180C przez około 25-30 minut. Pod koniec pieczenia posyp lekko serem.
Muszle makaronowe ze szpinakiem, kurczakiem i serem sałatkowym w sosie pomidorowym to pomysł na fantastyczny obiad lub kolację. Wbrew pozorom przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.