Makaron z krewetkami
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odłożyć 2 łyżki wody z gotowania. Krewetki oczyścić dokładnie. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek (pokrojony na plasterki lub przeciśnięty przez praskę). Podsmażyć. Wrzucić krewetki.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odłożyć 2 łyżki wody z gotowania. Krewetki oczyścić dokładnie. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek (pokrojony na plasterki lub przeciśnięty przez praskę). Podsmażyć. Wrzucić krewetki.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Mięso (można wymienić na wieprzowinę) zmielić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć.
Makaron ugotować. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Wrzucić pokrojoną w kostkę rybę. Smażyć, aż straci kolor. Doprawić solą i pieprzem. Dodać szpinak, doprawić papyką, chili i gałką muszkatołową.
Dokładnie mieszamy składniki sosu: wodę, masło orzechowe, pastę z tamaryndowca (albo sok z limonki/ cytryny), cukier (może być brązowy), sos sojowy, łączymy wszystkie składniki sosu. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Makaron ugotować. Na patelni rozpuścić łyżeczkę masła klarowanego, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię i smażyć, aż zmięknie. Doprawić kurkumą. Cukinię odsunąć na bok patelni.
Makaron ugotować i ostudzić. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić papryką, curry i przesmażyć. Na dnie słoika wyłożyć sos (jogurt wymieszać z solą, pieprzem, majonezem i czosnkiem). Następnie ułożyć przepłukaną fasolę, makaron, mięso, awokado, opłukaną kukurydzę i lekko podprażony na patelni słonecznik i pestki dyni.