Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
553 kcal \ B-39 g \ W-45 g \ T-26 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Makaron pełnoziarnisty penne – 100 g (1 porcja)
- Brokuły – 250 g (1/2 sztuki)
- Filet z kurczaka – 200 g (1 porcja)
- Masło klarowane – 5 g (1 łyżeczka)
- Czosnek – 5 g (1 ząbek)
- Śmietana 30% – 100 g (1 porcja)
- Parmezan – 15 g (1 porcja)
- Serek philadelphia – 25 g (1 łyżka)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- Przyprawa curry – 1/3 łyżeczki
- Papryka słodka – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente. Brokuły podzielić na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie. Mięso pokroić w kostkę, doprawić curry, papryką słodką, solą i przesmażyć na maśle klarowanym. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać. Przygotować sos: w rondelku zagotować *śmietankę, serek (można wymienić na inny, czasami dodaję Twój Smak z Piątnicy) oraz gałkę muszkatołową i pieprz. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem. Posypać parmezanem. Piec w 180C przez około 15 minut.
*aby trochę „odchudzić” danie śmietankę można wymienić na śmietanę 18%, ale smak będzie już zupełnie inny.
Co to jest za serek?topiony?
To taki serek o kremowej konsystencji i śmietankowym smaku. Coś jak Almette 🙂