Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
648 kcal \ B-36 g \ W-66 g \ T-27 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Filet z kurczaka – 200 g (1 porcja)
- Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Szpinak – 25 g (1 garść)
- Suszone pomidory w oliwie – 28 g (4 plastry)
- Śmietana 30% – 100 g (1 porcja)
- Makaron tagliatelle – 200 g (1 opakowanie)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- Papryka ostra – 1 szczypta
- Curry – 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w kostkę i doprawić wedle uznania – dodałam paprykę słodką, ostrą i odrobinę curry. Na patelni rozgrzać masło klarowane i przesmażyć mięso. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić dokładnie opłukany szpinak. Dusić do miękkości. Dodać posiekane suszone pomidorki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalać śmietanką. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Dodać ugotowany makaron (swój kupiłam w Lidlu) i wymieszać dokładnie/