Makaron ze Szpinakiem i Łososiem Wędzonym

4.1/5 - (Ocen: 10)
Makaron ze szpinakiem i łososiem wędzonym

Wskazówki

25 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 692 kcal \ B-34 g \ T-27 g \ W-75 g \ BŁ-9 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 138 kcal \ B-7 g \ T-5 g \ W-15 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Szpinak, mrożony – 1/2 opakowania (225 g)
  • Czosnek – 2 ząbki (5 g)
  • Cebula – 1/2 sztuki (80 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżeczka (10 g)
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Łosoś wędzony na zimno – 1 opak. (100 g)
  • Serek śmietankowy – 1/2 opakowania (70 g)
  • Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
  • Ser sałatkowy a’la feta – 1/4 opak.(60 g)
  • Makaron pappardelle świeży*-1 opak.(250 g)

Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym maśle klarowanym lub oliwie podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i duś tak długo, aż brykiet się rozpadnie.
  2. Szpinak zsuń na bok patelni, dodaj pokrojonego w paski łososia oraz poprzekrajane pomidorki. Smaż przez chwilę a następnie dodaj serek śmietankowy oraz ser sałatkowy. Smaż jeszcze 3-4 minuty.
  3. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, a następnie dodaj do szpinaku. Wymieszaj i podawaj.

Makaron ze szpinakiem i łososiem wędzonym to pomysł na szybki i pyszny obiad lub kolację. Wystarczy kilka chwil, aby posiłek był gotowy.

Składniki na patelni1
Składniki na patelni2
Składniki na patelni3
Składniki na patelni4
Składniki na patelni5
Składniki na patelni6

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.1/5 - (Ocen: 10)

Dodaj komentarz