Wskazówki
25 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 692 kcal \ B-34 g \ T-27 g \ W-75 g \ BŁ-9 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 138 kcal \ B-7 g \ T-5 g \ W-15 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Szpinak, mrożony – 1/2 opakowania (225 g)
- Czosnek – 2 ząbki (5 g)
- Cebula – 1/2 sztuki (80 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (10 g)
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Łosoś wędzony na zimno – 1 opak. (100 g)
- Serek śmietankowy – 1/2 opakowania (70 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Ser sałatkowy a’la feta – 1/4 opak.(60 g)
- Makaron pappardelle świeży*-1 opak.(250 g)
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.
Przygotowanie
- Na rozgrzanym maśle klarowanym lub oliwie podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i duś tak długo, aż brykiet się rozpadnie.
- Szpinak zsuń na bok patelni, dodaj pokrojonego w paski łososia oraz poprzekrajane pomidorki. Smaż przez chwilę a następnie dodaj serek śmietankowy oraz ser sałatkowy. Smaż jeszcze 3-4 minuty.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, a następnie dodaj do szpinaku. Wymieszaj i podawaj.
Makaron ze szpinakiem i łososiem wędzonym to pomysł na szybki i pyszny obiad lub kolację. Wystarczy kilka chwil, aby posiłek był gotowy.