Wskazówki
20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 586 kcal \ B-42 g \ T-11 g \ W-75 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 199 kcal \ B-14 g \ T-4 g \ W-26 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Makaron rigatoni* – 3 i 1/4 szklanki (200 g)
- Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (250 g)
- Pomidorki koktajlowe – 1 garść (100 g)
- Pesto z suszonych pomidorów – 2 łyżki (40 g)
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.
Przygotowanie
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojonego kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i smaż, aż się zetnie.
- Dodaj 2 łyżki pesto, ugotowany makaron, posiekaną bazylię. Wszystko wymieszaj, dorzuć pokrojone pomidorki i raz jeszcze wymieszaj.
Makaron z kurczakiem i pesto czerwonym to propozycja ekspresowy i pyszny obiad. Nadaje się również na posiłek, który wpakujesz do pudełka i zabierzesz do pracy lub szkoły.