Makaron z indykiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

4,5/5 - (Ocen: 4)
Makaron z indykiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wskazówki

30 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 525 kcal \ B-43 g \ W-60 g \ T-12 g \ BŁ-8 g

Składniki

  • Mięso z piersi indyka bez skóry – 300 g
  • Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Sól – 1 szczypta
  • Czosnek – 1-2 ząbki
  • Szpinak świeży – 100 g
  • Makaron* – 150 g
  • Suszone pomidory w oliwie – 6 plastrów
  • Gałka muszkatołowa, mielona – 1 szczypta
  • Pesto z bazylii – 1 łyżka
  • Oliwa – 1 łyżka

Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj al dente. Indyka pokrój na kawałki, dopraw papryką, solą, pieprzem i podsmaż.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę pomidorki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Gdy mięso lekko się zrumieni, dodaj pesto i opłukany szpinak. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dorzuć ugotowany makaron i wymieszaj. Gotowe

Makaron z indykiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami to pomysł na pyszny lunch do pracy, obiad lub kolację. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Indyka możesz wymienić na mięso z piersi kurczaka.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

4,5/5 - (Ocen: 4)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00