Wskazówki
15 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 539 kcal \ B-24 g \ T-24 g \ W-54 g \ BŁ-7 g
Składniki
- Makaron Pappardelle – 1 opakowanie (250 g)
- Masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
- Czosnek – 3 ząbki (15 g)
- Płatki chilli – 1/3 łyżeczki
- Krewetki Vannamei – 1 opakowanie (225 g)
- Cukinia – 1/2 sztuki (300 g)
- Szpinak, świeży – 1 opakowanie (200 g)
- Pomidorki koktajlowe – 4 garście (400 g)
- Śmietanka 30% – 3/4 opakowania (150 g)
- Curry – 1/2 łyżeczki
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Krewetki oczyść i wymieszaj z płatkami chili. Akurat te Vannamei wystarczy dokładnie umyć, ewentualnie można usunąć pancerzyki.
- Na patelni rozgrzej masło, wrzuć czosnek pokrojony w plasterki i krewetki. Smaż przez chwilę z obu stron. Ściągnij z patelni.
- Na tą samą patelnię wrzuć cukinię, smaż chwilę, dodaj pomidorki i opłukany szpinak. Smaż kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj curry, sól i pieprz.
- Dolej śmietankę 30% lub mleczko kokosowe. Dodaj krewetki i gotuj chwilę.
- W międzyczasie wstaw makaron. Gdy już się ugotuje, wyłóż na patelnię. Dorzuć natkę pietruszki, wymieszaj i podawaj.
Makaron z cukinią, szpinakiem i krewetkami to danie szybkie i jednocześnie bardzo pyszne! Przygotujesz je w maksymalnie 20 minut.