Makaron z Cukinią, Szpinakiem i Krewetkami

4.1/5 - (Ocen: 7)
Makaron z cukinią, szpinakiem i krewetkami

Wskazówki

15 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 539 kcal \ B-24 g \ T-24 g \ W-54 g \ BŁ-7 g

Składniki

  • Makaron Pappardelle – 1 opakowanie (250 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
  • Czosnek – 3 ząbki (15 g)
  • Płatki chilli – 1/3 łyżeczki
  • Krewetki Vannamei – 1 opakowanie (225 g)
  • Cukinia – 1/2 sztuki (300 g)
  • Szpinak, świeży – 1 opakowanie (200 g)
  • Pomidorki koktajlowe – 4 garście (400 g)
  • Śmietanka 30% – 3/4 opakowania (150 g)
  • Curry – 1/2 łyżeczki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Krewetki oczyść i wymieszaj z płatkami chili. Akurat te Vannamei wystarczy dokładnie umyć, ewentualnie można usunąć pancerzyki.
  2. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć czosnek pokrojony w plasterki i krewetki. Smaż przez chwilę z obu stron. Ściągnij z patelni.
  3. Na tą samą patelnię wrzuć cukinię, smaż chwilę, dodaj pomidorki i opłukany szpinak. Smaż kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj curry, sól i pieprz.
  4. Dolej śmietankę 30% lub mleczko kokosowe. Dodaj krewetki i gotuj chwilę.
  5. W międzyczasie wstaw makaron. Gdy już się ugotuje, wyłóż na patelnię. Dorzuć natkę pietruszki, wymieszaj i podawaj.

Makaron z cukinią, szpinakiem i krewetkami to danie szybkie i jednocześnie bardzo pyszne! Przygotujesz je w maksymalnie 20 minut.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.1/5 - (Ocen: 7)

Dodaj komentarz