Wskazówki
10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 197 kcal \ B-28 g \ T-8 g \ W-3 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g krewetek: 111 kcal \ B-16 g \ T-5 g \ W-2 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Krewetki argentyńskie – 1 opak. (300 g)
- Czosnek – 3 ząbki (15 g)
- Płatki chilli – 1/2 łyżeczki
- Pietruszka, natka – 2 łyżeczki (12 g)
- Sok z cytryny – 2 łyżki (12 g)
- Masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
Przygotowanie
- Krewetki oczyść, wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i płatkami chili.
- Na patelni rozgrzej masło, wrzuć krewetki i smaż z obu stron.
- Skrop sokiem z cytryny, posyp natką pietruszki.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podaj z bagietką.
Jak długo smażyć? Ciężko mi powiedzieć, bo nie mierzę czasu. Obserwuję co się dzieje z zawartością patelni.
Najprostszy przepis na najpyszniejsze krewetki. Przygotowuje się je dosłownie w kilka minut! Idealnie smakują w towarzystwie chrupiącej bagietki.