Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 294 kcal \ B-29 g \ T-16 g \ W-8 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Krewetki argentyńskie – 1 opakowanie (300 g)
- Masło klarowane – 2 łyżki (30 g)
- Czosnek – 3 ząbki (15 g)
- Pietruszka, natka – 2 łyżki (24 g)
- Papryczka chilli – 1/3 sztuki (4 g)
- Sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
- Pomidorki koktajlowe – 3 garście (300 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Krewetki oczyść dokładnie. Na patelni rozgrzej masło klarowane, wrzuć krewetki, czosnek pokrojony w plasterki i chili. Krewetki smaż z obu stron. Dopraw pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Dorzuc posiekaną natkę pietruszki, a kiedy będą gotowe, ściągnij je z patelni.
- Na tę samą patelnię wrzuć pomidorki koktajlowe i smaż. Gdy zaczną pękać i puszczać sok, dopraw solą, dorzuć krewetki. Smaż jeszcze chwilkę i podawaj.
Krewetki w pomidorach to danie wręcz doskonałe! Można je podać zarówno z świeżą bagietką, ryżem jak i makaronem. Robi się je ekspresowo i myślę, że zasmakują każdemu amatorowi krewetek.
Probówałam, pyszne danie!
Cieszę się! 🙂