Pyszne krewetki w pomidorach

5/5 - (Ocen: 2)
Pyszne krewetki w pomidorach

Wskazówki

15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 294 kcal \ B-29 g \ T-16 g \ W-8 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Krewetki argentyńskie – 1 opakowanie (300 g)
  • Masło klarowane – 2 łyżki (30 g)
  • Czosnek – 3 ząbki (15 g)
  • Pietruszka, natka – 2 łyżki (24 g)
  • Papryczka chilli – 1/3 sztuki (4 g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
  • Pomidorki koktajlowe – 3 garście (300 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Krewetki oczyść dokładnie. Na patelni rozgrzej masło klarowane, wrzuć krewetki, czosnek pokrojony w plasterki i chili. Krewetki smaż z obu stron. Dopraw pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Dorzuc posiekaną natkę pietruszki, a kiedy będą gotowe, ściągnij je z patelni.
  2. Na tę samą patelnię wrzuć pomidorki koktajlowe i smaż. Gdy zaczną pękać i puszczać sok, dopraw solą, dorzuć krewetki. Smaż jeszcze chwilkę i podawaj.

Krewetki w pomidorach to danie wręcz doskonałe! Można je podać zarówno z świeżą bagietką, ryżem jak i makaronem. Robi się je ekspresowo i myślę, że zasmakują każdemu amatorowi krewetek.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00