Sałatka z krewetkami i serem halloumi

Sałatka z krewetkami i serem halloumi

Wskazówki

15 minut  2 porcje
1 porcja to: 670 kcal \ B-44 g \ W-49 g \ T-12 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Krewetki Vannamei – 225 g (1 opakowanie)
  • Czosnek – 5 g (1 ząbek)
  • Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
  • Pietruszka, natka – 6 g (1 łyżeczka)
  • Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)
  • Rukola – 80 g (4 garście)
  • Pomidorki koktajlowe – 200 g (2 garście)
  • Cebula czerwona – 50 g (1/4 sztuki)
  • Awokado – 140 g (1 sztuka)
  • Ser halloumi – 225 g (1 opakowanie)
  • Oliwa – 10 g (1 łyżka)
  • Płatki chilli – 2 g (1/2 łyżeczki)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Krewetki oczyść, na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć czosnek pokrojony na plasterki oraz krewetki.
  2. Dopraw solą, pieprzem i chili. Skrop sokiem z cytryny, dorzuć posiekaną natkę pietruszki.
  3. Smaż, aż będą gotowe. Często pytacie jak długo smażyć krewetki. Niestety ciężko mi określić, bo robię to na oko. Zwyczajnie obserwuję co się dzieje na patelni 😜
  4. Pozostałe składniki pokrój, wyłóż na talerze.
  5. Ser zgrilluj i dorzuć do warzyw. Na wierzchu ułóż krewetki, ewentualnie dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą lub olejem lnianym.

0 0 votes
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00