Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 666 kcal \ B-43 g \ T-49 g \ W-11 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 139 kcal \ B-9 g \ T-10 g \ W-2 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Krewetki Vannamei – 1 opakowanie (225 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
- Pietruszka, natka – 1 łyżeczka (6 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (8 g)
- Rukola – 4 garście (80 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Cebula czerwona – 1/4 sztuki (50 g)
- Awokado – 1 sztuka (140 g)
- Ser halloumi – 1 opakowanie (225 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Płatki chilli – 1/2 łyżeczki
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Krewetki oczyść, na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć czosnek pokrojony na plasterki oraz krewetki.
- Dopraw solą, pieprzem i chili. Skrop sokiem z cytryny, dorzuć posiekaną natkę pietruszki.
- Smaż, aż będą gotowe. Często pytacie jak długo smażyć krewetki. Niestety ciężko mi określić, bo robię to na oko. Zwyczajnie obserwuję co się dzieje na patelni 😜
- Pozostałe składniki pokrój, wyłóż na talerze.
- Ser zgrilluj i dorzuć do warzyw. Na wierzchu ułóż krewetki, ewentualnie dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą lub olejem lnianym.
Sałatka z krewetkami i serem halloumi to propozycja na pyszne śniadanie, kolację, posiłek do pracy lub nawet obiad. Przygotowuje się ją dość szybko i zawsze smakuje.