Sałatka z Krewetkami i Serem Halloumi

4.4/5 - (Ocen: 5)
Sałatka z krewetkami i serem halloumi

Wskazówki

15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 666 kcal \ B-43 g \ T-49 g \ W-11 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 139 kcal \ B-9 g \ T-10 g \ W-2 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Krewetki Vannamei – 1 opakowanie (225 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
  • Pietruszka, natka – 1 łyżeczka (6 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżeczka (8 g)
  • Rukola – 4 garście (80 g)
  • Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
  • Cebula czerwona – 1/4 sztuki (50 g)
  • Awokado – 1 sztuka (140 g)
  • Ser halloumi – 1 opakowanie (225 g)
  • Oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • Płatki chilli – 1/2 łyżeczki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Krewetki oczyść, na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć czosnek pokrojony na plasterki oraz krewetki.
  2. Dopraw solą, pieprzem i chili. Skrop sokiem z cytryny, dorzuć posiekaną natkę pietruszki.
  3. Smaż, aż będą gotowe. Często pytacie jak długo smażyć krewetki. Niestety ciężko mi określić, bo robię to na oko. Zwyczajnie obserwuję co się dzieje na patelni 😜
  4. Pozostałe składniki pokrój, wyłóż na talerze.
  5. Ser zgrilluj i dorzuć do warzyw. Na wierzchu ułóż krewetki, ewentualnie dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą lub olejem lnianym.

Sałatka z krewetkami i serem halloumi to propozycja na pyszne śniadanie, kolację, posiłek do pracy lub nawet obiad. Przygotowuje się ją dość szybko i zawsze smakuje.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.4/5 - (Ocen: 5)

Dodaj komentarz