Wskazówki
25 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 632 kcal \ B-10 g \ T-28 g \ W-83 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 155 kcal \ B-2 g \ T-7 g \ W-20 g \ BŁ-2 g
Składniki
Sos
- Masło orzechowe – 2 łyżki (50 g)
- Woda, ciepła – 3/4 szklanki (180 g)
- Olej sezamowy – 1,5 łyżki (12 g)
- Syrop klonowy – 2 łyżki (20 g)
- Sos sojowy – 4 łyżki (36 g)
- Sos sriracha – 1/2 łyżki (6 g)
Składniki główne
- Olej sezamowy – 1 łyżka (6 g)
- Czosnek – 2 sztuki (10 g)
- Cebula dymka – 1 sztuka (40 g)
- Szczypiorek – 1 łyżka (5 g)
- Sezam, nasiona – 1/2 łyżeczki (3 g)
- Papryka czerwona – 1 sztuka (230 g)
- Marchew – 1 sztuka (70 g)
- Makaron ryżowy 5 mm – 3/4 opak. (150 g)
Przygotowanie
- Wymieszaj składniki na sos: ciepłą wodę, masło orzechowe, olej sezamowy, syrop klonowy, sos sojowy, sos sriracha (możesz dodać trochę więcej, dzięki czemu sos będzie bardziej pikantny).
- Na oleju sezamowym podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Dorzuć paski papryki i pokrojoną marchew i smaż przez chwilę.
- Dodaj makaron ugotowany al dente. Dolej sos i zagotuj. Gdy zgęstnieje, dorzuć posiekany szczypior i sezam.
Jeśli lubisz kuchnię azjatycką, to jestem przekonana, że makaron ryżowy w sosie orzechowym z warzywami stanie się jednym z Twoich ulubionych dań. Niesamowicie kremowy sos przyjemnie rozgrzewa brzuszek 🙂