Domowy kebab

Domowy kebab

Mięso (można wymienić na indyka) natrzeć porządnie przyprawami, dodać oliwę, sok z cytryny i wymieszeć. Odstawić do lodówki na godzinę (najlepiej na całą noc).

Pieczone nuggetsy z kurczaka

Pieczone nuggetsy z kurczaka

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w paski. Do miski wlać jogurt, dodaj przyprawy, sól, jajko i dokładnie wymieszać. Do miski przełożyć kawałki kurczaka i wymieszać z sosem. Odstawić na 15-30 minut.

Pasztet z mięsa z rosołu

Pasztet z mięsa z rosołu

Mięso umyć, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i zebrać „szumy”. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, oczyszczoną marchew, pietruszkę, pora i seler. Można dorzucić lubczyk.

Makaron papardelle z kurczakiem i sosem kurkowym miniatura

Makaron papardelle z kurczakiem i sosem kurkowym

Makaron ugotować.  Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło klarowane, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać mięso. Smażyć przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dodać odsączone kurki.

Makaron tagliatelle z kurczakiem i cukinią

Makaron tagliatelle z kurczakiem i cukinią

Kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić solą, pieprzem i curry (można też wykorzystać ulubioną przyprawę do kurczaka). Na patelni rozpuścić masło klarowane i przesmażyć cebulę oraz czosnek. Dodać kurczaka i smażyć chwilę.