Wskazówki
40 minut 22 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
60 kcal \ B-6 g \ W-7 g \ T-1 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Filet z kurczaka – 500 g (2 sztuki)
- Jogurt naturalny – 150 g (1 mały kubeczek)
- Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
- Płatki kukurydziane – 160 g (1 porcja)
- Sól – 1 łyżeczka
- Przyprawa papryka słodka – 1 łyżeczka
- Przyprawa chili – 1/2 łyżeczki
- Przyprawa curry – 1 łyżeczka
- Czosnek w proszku – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w paski. Do miski wlać jogurt, dodaj przyprawy, sól, jajko i dokładnie wymieszać. Do miski przełożyć kawałki kurczaka i wymieszać z sosem. Odstawić na 15-30 minut. Płatki kukurydziane rozdrobnić w malakserze. Kawałki mięsa wyjmować z sosu i obtaczać w płatkach. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180C. Podawać z ulubionym sosem. Do nuggetsów idealnie pasuje chrupiąca sałatka z brokułem.