Wskazówki
25 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z ryżem: 435 kcal \ B-36 g \ T-12 g \ W-45 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez ryżu: 263 kcal \ B-33 g \ T-11 g \ W-7 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g samego kurczaka: 87 kcal \ B-11 g \ T-4 g \ W-2 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Kurczak, filet z piersi – 3 sztuki (500 g)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1/3 łyżeczki
- Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- Kurkuma – 1/3 łyżeczki
- Mąka pszenna – 1 łyżka (12 g)
- Masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Szparagi – 1/2 opakowania (200 g)
- Rosół – 1 szklanka (200 g)
- Śmietanka 12% – 1/2 opakowania (150 g)
- Koperek – 1 łyżka (4 g)
Przykładowe dodatki
- Ryż biały* – 50 g na 1 porcję
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), możesz wykorzystać ryż basmati (ma niski IG) lub brązowy.
Przygotowanie
- Kurczaka pokrój na plastry. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Wymieszaj z mąką.
- Podsmaż na maśle klarowanym lub oliwie. Odłóż na talerz. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojone szparagi. Smaż przez 2 minuty, dodaj bulion oraz śmietankę. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj koperek, wymieszaj i podawaj z ryżem.
Kurczak w sosie ze szparagami i koperkiem to danie, które musi się znaleźć na Twoim talerzu podczas sezonu na szparagi 🙂 Jest szybkie w przygotowaniu i do tego świetnie smakuje.