Kurczak w Sosie ze Szparagami i Koperkiem

5/5 - (Ocen: 2)
Kurczak w sosie ze szparagami i koperkiem

Wskazówki

25 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z ryżem: 435 kcal \ B-36 g \ T-12 g \ W-45 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez ryżu: 263 kcal \ B-33 g \ T-11 g \ W-7 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g samego kurczaka: 87 kcal \ B-11 g \ T-4 g \ W-2 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Kurczak, filet z piersi – 3 sztuki (500 g)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • Kurkuma – 1/3 łyżeczki
  • Mąka pszenna – 1 łyżka (12 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
  • Cebula – 1 sztuka (120 g)
  • Szparagi – 1/2 opakowania (200 g)
  • Rosół – 1 szklanka (200 g)
  • Śmietanka 12% – 1/2 opakowania (150 g)
  • Koperek – 1 łyżka (4 g)

Przykładowe dodatki

  • Ryż biały* – 50 g na 1 porcję

Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), możesz wykorzystać ryż basmati (ma niski IG) lub brązowy.

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokrój na plastry. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Wymieszaj z mąką.
  2. Podsmaż na maśle klarowanym lub oliwie. Odłóż na talerz. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojone szparagi. Smaż przez 2 minuty, dodaj bulion oraz śmietankę. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj koperek, wymieszaj i podawaj z ryżem.

Kurczak w sosie ze szparagami i koperkiem to danie, które musi się znaleźć na Twoim talerzu podczas sezonu na szparagi 🙂 Jest szybkie w przygotowaniu i do tego świetnie smakuje.

Składniki użyte do przepisu
Smażenie kurczaka
Smażenie cebuli
Dodanie pokrojonych szpragagów
Dodanie kurczaka
Dodanie bulionu, śmietany oraz koperku

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz