Wskazówki
25 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 573 kcal \ B-44 g \ T-20 g \ W-53 g \ BŁ-8 g
Składniki
- Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
- Pieczarki brązowe – 1 opakowanie (250 g)
- Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Śmietana wegańska (lub śm.30%) 3 łyż. (75g)
- Woda – 5 łyżek (30 g)
- Kopytka ziemniaczane – 1 i 1/4 szkl. (250 g)
Przygotowanie
- Piersi kurczaka oczyść dokładnie z błonek i pokrój na niewielkie kawałki. Wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą lub olejem, dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i przesmaż. Odłóż na talerz.
- Na tę samą patelnię wlej łyżkę oliwy lub oleju i dodaj pokrojoną cebulę. Smaż aż się zeszkli i dorzuć pieczarki pokrojone na plasterki. Smaż przez około 5-7 minut, do miękkości. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, podsmażonego wcześniej kurczaka oraz śmietanę wegańską (możesz dodać śmietankę 30%) i odrobinę wody. Zagotuj, dopraw do smaku i wymieszaj z kopytkami ziemniaczanymi (możesz przygotować domowe, bądź kupić gotowe z dobrym składem).
Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami i kopytkami zaskoczy Cię smakiem i szybkością przygotowania. Jestem przekonana, że zasmakuje każdemu, nawet dzieciom.