Kurczak w Kremowym Sosie z Pieczarkami i Kopytkami

4/5 - (Ocen: 5)
Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami i kopytkami

Wskazówki

25 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 573 kcal \ B-44 g \ T-20 g \ W-53 g \ BŁ-8 g

Składniki

  • Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
  • Cebula – 1 sztuka (120 g)
  • Oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • Pieczarki brązowe – 1 opakowanie (250 g)
  • Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Śmietana wegańska (lub śm.30%) 3 łyż. (75g)
  • Woda – 5 łyżek (30 g)
  • Kopytka ziemniaczane – 1 i 1/4 szkl. (250 g)

Przygotowanie

  1. Piersi kurczaka oczyść dokładnie z błonek i pokrój na niewielkie kawałki. Wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą lub olejem, dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i przesmaż. Odłóż na talerz.
  2. Na tę samą patelnię wlej łyżkę oliwy lub oleju i dodaj pokrojoną cebulę. Smaż aż się zeszkli i dorzuć pieczarki pokrojone na plasterki. Smaż przez około 5-7 minut, do miękkości. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, podsmażonego wcześniej kurczaka oraz śmietanę wegańską (możesz dodać śmietankę 30%) i odrobinę wody. Zagotuj, dopraw do smaku i wymieszaj z kopytkami ziemniaczanymi (możesz przygotować domowe, bądź kupić gotowe z dobrym składem).

Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami i kopytkami zaskoczy Cię smakiem i szybkością przygotowania. Jestem przekonana, że zasmakuje każdemu, nawet dzieciom.

Przygotowanie składników
Smażenie kurczaka
Smażenie cebuli
Wymieszanie składników na patelni
Dodanie grzybów
Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami i makaronem

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 5)

Dodaj komentarz