Wskazówki
20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 585 kcal \ B-41 g \ T-25 g \ W-48 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 427 kcal \ B-37 g \ T-24 g \ W-13 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g kurczaka: 96 kcal \ B-8 g \ T-5 g \ W-3 g \ BŁ-1 g
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
- pieprz – 1 szczypta
- sól – 1 szczypta
- oliwa – 1 łyżeczka (5 g)
- cebula – 1 sztuka (120 g)
- czosnek – 2 ząbki (10 g)
- imbir, świeży – 1 łyżeczka (8 g)
- pasta curry czerwona – 1 łyżeczka (5 g)
- marchew – 1 sztuka (50 g)
- papryka czerwona – 1 sztuka (180 g)
- sos sojowy – 1 łyżka (10 g)
- mleko kokosowe – – (200 g)
- pietruszka, natka – 1 łyżeczka (3 g)
- sok z limonki – 1 łyżeczka (3 g)
Przykładowe dodatki
- ryż basmati – 1/2 szklanki (90 g)
Przygotowanie
- Kurczaka oczyść, pokrój na kawałki, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć mięso. Podsmażaj chwilę i dorzuć pokrojoną cebulę. Przemieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i czerwoną pastę curry. Podsmażaj kilka chwil.
- Dodaj marchewkę startą na tarce oraz paprykę pokrojoną na kawałki. Smaż minutę, dolej mleczko kokosowe i sos sojowy. Gotuj kilka minut, a pod koniec dodaj natkę pietruszki i sok z limonki.
- Podawaj z ryżem
Kurczak curry z warzywami to pomysł na pyszny, bardzo szybki i rozgrzewający obiad. Zasmakuje dorosłym, jak i dzieciom 🙂