Kurczak Curry z Warzywami

4.2/5 - (Ocen: 9)
Kurczak curry z warzywami

Wskazówki

20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 585 kcal \ B-41 g \ T-25 g \ W-48 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 427 kcal \ B-37 g \ T-24 g \ W-13 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g kurczaka: 96 kcal \ B-8 g \ T-5 g \ W-3 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
  • pieprz – 1 szczypta
  • sól – 1 szczypta
  • oliwa – 1 łyżeczka (5 g)
  • cebula – 1 sztuka (120 g)
  • czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • imbir, świeży – 1 łyżeczka (8 g)
  • pasta curry czerwona – 1 łyżeczka (5 g)
  • marchew – 1 sztuka (50 g)
  • papryka czerwona – 1 sztuka (180 g)
  • sos sojowy – 1 łyżka (10 g)
  • mleko kokosowe – – (200 g)
  • pietruszka, natka – 1 łyżeczka (3 g)
  • sok z limonki – 1 łyżeczka (3 g)

Przykładowe dodatki

  • ryż basmati – 1/2 szklanki (90 g)

Przygotowanie

  1. Kurczaka oczyść, pokrój na kawałki, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć mięso. Podsmażaj chwilę i dorzuć pokrojoną cebulę. Przemieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i czerwoną pastę curry. Podsmażaj kilka chwil.
  2. Dodaj marchewkę startą na tarce oraz paprykę pokrojoną na kawałki. Smaż minutę, dolej mleczko kokosowe i sos sojowy. Gotuj kilka minut, a pod koniec dodaj natkę pietruszki i sok z limonki.
  3. Podawaj z ryżem

Kurczak curry z warzywami to pomysł na pyszny, bardzo szybki i rozgrzewający obiad. Zasmakuje dorosłym, jak i dzieciom 🙂

Oceń przepis

4.2/5 - (Ocen: 9)

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00