Wskazówki
15 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 250 kcal \ B-7 g \ T-7 g \ W-38 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Kukurydza, kolby – 4 sztuki (720 g)
- Cukier – 1 łyżeczka (5 g)
- Masło – 2 łyżki (20 g)
- Pietruszka, natka – 1 łyżeczka (6 g)
- Sól – 1 szczypta
- Płatki chilli – 1 szczypta
Przygotowanie
- Kukurydzę oczyść ze wszystkich liści i włosków.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj cukier i włóż kolby. Gotuj max 10-12 minut. Zbyt długi czas gotowania powoduje, że kukurydza jest twarda.
- Ostrożnie wyciągnij z wody, obłóż masłem, posyp posiekaną natką pietruszki, chilli i solą. Pyyyyycha
Kukurydza gotowana to jeden z przysmaków, którym ciężko się oprzeć. Przygotowanie nie jest skomplikowane! Spróbuj koniecznie!