Zupa szczawiowa miniatura

Zupa szczawiowa

Szczaw dokładnie przebrać, umyć, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, wrzucić szczaw i chwilę poddusić. Dodać do domowego rosołu. Ugotowaną marchewkę i korzeń pietruszki (z rosołu) zetrzeć na tarce i dodać do zupy. Śmietanę zahartować (wymieszać z kilkoma łyżkami zupy) i wlać do garnka. Doprawić solą i pieprzem.

Kurczak tikka masala miniatura

Kurczak tikka masala

Mięso pokroić w kostkę. W miseczce przygotować marynatę: wymieszać oliwę, jogurt naturalny, 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala, łyżeczkę kuminu, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę ostrej papryki, świeży imbir i dwa starte na tarce ząbki czosnku.

Szybka sałatka z kaszą kuskus

Szybka sałatka z kaszą kuskus

Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Doprawić – dodałam sól, pieprz, pomidory suszone z czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszkę. Pomidory (u mnie żółte i czerwone), ogórka, cebulę i pomidory suszone z oliwy pokroić w kostkę. Natkę pietruszki i bazylię posiekać, ser kozi rozdrobnić.

Naleśniki gryczane z czekośliwką

Naleśniki gryczane z czekośliwką

Jajko wybić do miseczki, dodać erytrol, sól, ekstrakt, mleko (można dodać roślinne) i mąkę. Zmiksować. Smażyć na patelni lekko posmarowanej tłuszczem. Podawać z czekośliwką (przepis znajdziesz TUTAJ) oraz owocami sezonowymi.

Pad Thai z kurczakiem

Pad Thai z kurczakiem

Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i wymieszać z posiekanym (lub przeciśniętym przez praskę) czosnkiem, startym imbirem, 2 łyżkami sosu sojowego i chili w płatkach. Odstawić do lodówki na godzinę (a najlepiej na całą noc).

Zupa botwinka z ziemniakami

Zupa botwinka z ziemniakami

Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę a następnie dodać plasterki boczku lub ulubionej kiełbaski (u nas była to kiełbasa z dzika). Ugotowane ziemniaki odlać, utłuc razem z cebulką i kiełbaską.