Owsianka za bananem

Owsianka z bananem

Mleko wlewamy do garnka, dosypujemy płatki owsiane i zagotowujemy. Dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut (jeśli będzie za mało mleka, można go jeszcze dolać, bądź zastąpić wodą). W międzyczasie dodajemy kakao. 1/2 banana rozdrabniamy widelcem, resztę kroimy w plasterki. Do płatków dodajemy jagody goji, orzechy oraz rozgniecionego banana.

Zupa krem brokułowo-szpinakowa

Zupa krem brokułowo-szpinakowa

Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować, a następnie odlać wodę. Szpinak rozmrozić, wsadzić do jednego garnka z brokułem i zalać bulionem. Czosnek posiekać drobno, usmażyć na łyżce oliwy i dorzucić do garnka. Do smaku dodać sól, pieprz oraz bazylię. Chwilę pogotować i zmiksować. Opcjonalnie podawać z grzankami. Można również dodać jogurt naturalny aby trochę zakwasić zupę (podukt ten zawiera laktozę)

Ryż z tuńczykiem i czerwoną fasolą

Ryż z tuńczykiem i czerwoną fasolą

Ryż ugotować, przełożyć do miseczki i przestudzić. Tuńczyka wyciągnąć z puszki, odcedzić i dodać do zimnego ryżu. Fasolę opłukać, odcedzić i dodać do ryżu. Cebulę i szczypior drobno pokroić i dodać do sałatki. Dodać pieprz, sól do smaku i wymieszać dokładnie.

Zupa krem pomidorowo-porowa

Zupa krem pomidorowo-porowa

Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oliwy. Do bulionu wrzucamy pokrojoną marchewkę, mały kawałek selera, oraz pokrojony por. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy (sól, pieprz, bazylia) i jeszcze chwilę gotujemy. Całość miksujemy.

Sałatka z pieczonym łososiem

Sałatka z pieczonym łososiem

Łososia upiec w folii (według tego przepisu). Ziarna słonecznika uprażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Pomidora pokroić w kostkę. Sałatę opłukać, przełożyć do miski. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami (u mnie zioła prowansalskie). Przełożyć do naczyń. Łososia rozdrobnić delikatnie i położyć na sałacie. Posypać prażonymi ziarnami słonecznika.

Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa

Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa

Ziemniaki i dynię należy obrać, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną dynię, ziemniaki, imbir i chwilę podsmażyć. Wlać sok z pomarańczy i bulion, gotować przez ok. 30 min., a następnie zmiksować. Dodać jogurt i wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem posypać pestkami dyni.

Zupa krem z marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym

Zupa krem z marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym

Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć chwilę. Do gotującego się bulionu dodać pokrojoną marchew, imbir, przyprawy oraz cebulę z czosnkiem. Gotować ok 30 minut, a następnie dolać mleko kokosowe i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku curry, solą, pieprzem, oraz sokiem z cytryny.

Item added to cart.
0 items - 0,00