Placuszki z Serka i Kolorowych Warzyw

3.9/5 - (Ocen: 68)
Placuszki z serka i kolorowych warzyw

Wskazówki

15 minut
8 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 79 kcal \ B-6 g \ T-3 g \ W-7 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g placuszków: 125 kcal \ B-9 g \ T-4 g \ W-12 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Serek wiejski – 1 opakowanie (200 g)
  • Jajo – 2 sztuki (100 g)
  • Mąka orkiszowa jasna – 4 łyżki (60 g)
  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • Kukurydza konserwowa – 2 łyżki (50 g)
  • Papryka czerwona – 1/3 sztuki (60 g)
  • Cebula czerwona – 1/4 sztuki (25 g)
  • Szczypiorek – 1 łyżka (5 g)
  • Suszone pomidory z czos. – 1 łyżeczki (4 g)
  • Pieprz – do smaku
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

  1. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Serek wymieszaj z jajkami i dodaj mąkę. Dorzuć przyprawy oraz pokrojone dość drobno warzywa: paprykę, cebulę, szczypior oraz kukurydzę. Wymieszaj dokładnie.
  2. Smaż pod przykryciem, z obu stron (na patelni lekko przetartej tłuszczem).
  3. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub solo.

Placuszki z serka i kolorowych warzyw przygotowuje się bardzo szybko. Dodatkowo pysznie smakują i świetnie sprawdzą się jako śniadanie dla dzieci i dorosłych 🙂

Jaja i serek w misce
Dodanie mąki i proszku do piecenia
Dodanie przypraw
Dodanie warzyw
Gotowe ciasto do placuszków

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.9/5 - (Ocen: 68)

Dodaj komentarz