Placuszki z serka i kolorowych warzyw

5/5 - (Liczba ocen: 2)
Placuszki z serka i kolorowych warzyw

Wskazówki

15 minut
8 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 79 kcal \ B-6 g \ T-3 g \ W-7 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Serek wiejski – 1 opakowanie (200 g)
  • Jajo – 2 sztuki (100 g)
  • Mąka orkiszowa jasna – 4 łyżki (60 g)
  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • Kukurydza konserwowa – 2 łyżki (50 g)
  • Papryka czerwona – 1/3 sztuki (60 g)
  • Cebula czerwona – 1/4 sztuki (25 g)
  • Szczypiorek – 1 łyżka (5 g)
  • Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią – 1 łyżeczka
  • Pieprz – do smaku
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

  1. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Serek wymieszaj z jajkami i dodaj mąkę. Dorzuć przyprawy oraz pokrojone dość drobno warzywa: paprykę, cebulę, szczypior oraz kukurydzę. Wymieszaj dokładnie.
  2. Smaż pod przykryciem, z obu stron (na patelni lekko przetartej tłuszczem).
  3. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub solo.

Placuszki z serka i kolorowych warzyw przygotowuje się bardzo szybko. Dodatkowo pysznie smakują i świetnie sprawdzą się jako śniadanie dla dzieci i dorosłych 🙂

Jaja i serek w misce
Dodanie mąki i proszku do piecenia
Dodanie przypraw
Dodanie warzyw
Gotowe ciasto do placuszków

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Liczba ocen: 2)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00