Wskazówki
15 minut
8 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 79 kcal \ B-6 g \ T-3 g \ W-7 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g placuszków: 125 kcal \ B-9 g \ T-4 g \ W-12 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Serek wiejski – 1 opakowanie (200 g)
- Jajo – 2 sztuki (100 g)
- Mąka orkiszowa jasna – 4 łyżki (60 g)
- Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- Kukurydza konserwowa – 2 łyżki (50 g)
- Papryka czerwona – 1/3 sztuki (60 g)
- Cebula czerwona – 1/4 sztuki (25 g)
- Szczypiorek – 1 łyżka (5 g)
- Suszone pomidory z czos. – 1 łyżeczki (4 g)
- Pieprz – do smaku
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
- Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Serek wymieszaj z jajkami i dodaj mąkę. Dorzuć przyprawy oraz pokrojone dość drobno warzywa: paprykę, cebulę, szczypior oraz kukurydzę. Wymieszaj dokładnie.
- Smaż pod przykryciem, z obu stron (na patelni lekko przetartej tłuszczem).
- Podawaj z ulubionymi dodatkami lub solo.
Placuszki z serka i kolorowych warzyw przygotowuje się bardzo szybko. Dodatkowo pysznie smakują i świetnie sprawdzą się jako śniadanie dla dzieci i dorosłych 🙂
Zrobiłam i serdecznie polecam wyszły naprawdę pyszne
Cudownie! Bardzo się cieszę 🙂
zrobiłam i się mile zaskoczyłam, bo byłam przekonana, że przepis z serkiem wiejskim mi nie podejdzie. robiłam w innych proporcjach, trochę na oko, bo zużyłam całą cebulę czerwoną, paprykę i małą puszkę kukurydzy, więc za tym i mąki, jajek i serka. szczypiorku nie miałam. świetne to wyszło i na pewno powtórzę
Wspaniale! Takie przepisy potrafią zaskoczyć 🙂