Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 378 kcal \ B-26 g \ T-25 g \ W-10 g \ BŁ-5 g
Składniki
Omlet
- Jajo – 4 sztuki (200 g)
- Ser żółty, tarty (lub inny) – 3 łyżki (30 g)
- Cebula – 1/2 sztuki (40 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Szpinak, świeży – 4 garście (100 g)
- Suszone pomidory w oleju – 4 sztuki (40 g)
- Szynka szwarcwaldzka – 3 plastry (45 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
- Papryka słodka – 1/3 łyżeczki
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Przykładowe dodatki
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Rukola – 2 garście (40 g)
- Rzodkiewka – kilka sztuk
Przygotowanie
- Na patelni podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i szynkę. Dorzuć posiekane liście szpinaku. Dopraw pieprzem, solą, gałką muszkatołową i papryką. Dodaj pokrojone suszone pomidory.
- Do miseczki wybij jaja, dodaj ser starty na tarce (albo zamiennik sera jeśli jesteś na diecie bez bmk). Wymieszaj ze szpinakiem.
- Swoje omleciki przygotowałam w Multigrillu Kuvings. Jeśli nie masz multigrilla, to takie omleciki możesz przygotować tradycyjnie na patelni. Podawaj je z ulubionymi dodatkami.
Omleciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami sprawdzą się jako pyszne, leniwe śniadanie. Możesz do nich dorzucić dowolne dodatki, m.in. tzw. lodówkowe resztki i zawsze będą smakować 🙂