Wskazówki
35 minut
24 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 131 kcal \ B-7 g \ T-7 g \ W-10 g \ BŁ-1 g
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (500 g)
- oliwa – 2 łyżki (20 g)
- czosnek – 2 ząbki (10 g)
- cebula czerwona – 1 sztuka (80 g)
- papryka czerwona – 1 sztuka (250 g)
- passata pomidorowa – 1/2 opak. (200 g)
- bulion domowy – 1/2 szklanki (110 g)
- przyprawa do taco – 2 łyżeczki (8 g)
- kukurydza konserwowa – 2 łyżki (50 g)
- ser cheddar, tarty – 2 garście (60 g)
- muszle do taco – 2 opakowania (300 g)
- sałata rzymska – 1 sztuka (110 g)
- pomidor – 2 sztuki (340 g)
- awokado – 1 sztuka (140 g)
- limonka – 1/2 sztuki (50 g)
- śmietana 18% – 2 łyżki (80 g)
- oliwki czarne – 12 sztuk (36 g)
Przygotowanie
- Piersi kurczaka oczyść, przełóż do garnka, wlej wodę i gotuj około 20 minut. Przełóż na talerz lub deskę i poszarp przy pomocy dwóch widelców. Odstaw.
- Na oliwę wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek, a gdy się zeszklą dodaj paprykę. Duś 5 minut, a następnie dodaj pomidory oraz bulion.
- Dorzuć szarpanego kurczaka, dopraw przyprawą do taco (możesz dodać trochę więcej) oraz kukurydzę i gotuj jeszcze przez chwilę.
- W naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia ułóż muszle do taco i dodaj farsz. Posyp serem i zapiekaj przez 3 minuty w 180C.
- W międzyczasie przygotuj sos: śmietanę lub jogurt wymieszaj z sokiem wycisniętym z limonki oraz otartą skórką.
- Do muszli dodaj świeże warzywa, a z sosu limonkowego i pokrojonych oliwek zrób oczy 🙂 Smacznego!
- Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, do farszu dodaj posiekane jalapeno, a zamiast sosu limonkowego możesz wykorzystać sos sriracha majo 🙂
Straszne tacos to pomysł na pyszną halloweenową przekąskę. Spróbuj koniecznie!