Wskazówki
40 minut
12 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 165 kcal \ B-4 g \ T-7 g \ W-20 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 152 kcal \ B-4 g \ T-7 g \ W-17 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Mąka orkiszowa jasna – 2 szklanki (240 g)
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4 g)
- Cukier kokosowy – 2 łyżki (20 g)
- Napój owsiany – 2 szklanki (420 g)
- Olej – 1/3 szklanki (70 g)
- Jajo – 2 sztuki (100 g)
- Sól – 1 szczypta
Przykładowe dodatki
- Jabłko – 2 sztuki (300 g)
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka (3 g)
- Syrop klonowy – 1 łyżeczka (4 g)
- Cynamon – 1/2 łyżeczki (2 g)
Przygotowanie
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do miski z żółtkami dodaj mąkę (możesz wymienić na pszenną), proszek do pieczenia, cukier kokosowy (lub inne słodzidło), napój owsiany lub mleko krowie i olej. Zmiksuj dokładnie. Dodaj ubite białka i bardzo delikatnie wymieszaj łyżką.
- Piecz około 4-6 minut, w mocno rozgrzanej gofrownicy (musi mieć dużą moc). Im dłużej pieczone, tym są bardziej chrupiące!
- Przygotuj prażone jabłka: jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wymieszaj z sokiem z cytryny, syropem klonowym lub innym słodzidłem i cynamonem. Duś w rondelku, aż jabłka zmiękną.
Gofry orkiszowe z prażonymi jabłkami są lekkie, chrupiące i smakują jak szarlotka 🙂 To pyszny, szybki deser, który zasmakuje i małym i dużym.