Wskazówki
15 minut
1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 482 kcal \ B-18 g \ T-9 g \ W-82 g \ BŁ-11 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 441 kcal \ B-17 g \ T-9 g \ W-75 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g samych placuszków: 123 kcal \ B-5 g \ T-2 g \ W-21 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Banan – 1 sztuka (120 g)
- Jajo – 1 sztuka (50 g)
- Mąka orkiszowa jasna – 2 łyżki (30 g)
- Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- Płatki owsiane górskie – 3 łyżki (30 g)
- Napój owsiany – 1/3 szklanki (80 g)
- Szpinak, świeży – 2 garście (50 g)
Przykładowe dodatki
- Truskawki – 1/2 garści (35 g)
- Borówki – 1/2 garści (25 g)
- Maliny – 1/2 garści (35 g)
Przygotowanie
- Płatki zmiel na mąkę. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
- Smaż na rozgrzanej płycie multigrilla lub patelni lekko przetartej tłuszczem.
- Podawaj z owocami.
Placuszki bananowo-szpinakowe z owocami możesz przygotować zarówno na płycie Multigrilla jak i na zwykłej patelni. Świetnie sprawdzą się jako posiłek do szkolnej śniadaniówki.