Wskazówki
25 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 529 kcal \ B-16 g \ T-18 g \ W-72 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 95 kcal \ B-3 g \ T-3 g \ W-13 g \ BŁ-1 g
Składniki
- gnocchi – 1 opakowanie (600 g)
- szpinak, świeży – 4 garście (100 g)
- cukinia – 1 sztuka (400 g)
- pomidory krojone w puszce – 1 opak. (400 g)
- śmietanka 30% – 1/2 opakowania (100 g)
- suszone pomidory z bazylią – 2 łyżeczki (8 g)
- sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
- pieprz – 1/3 łyżeczki
- czosnek granulowany – 1/4 łyżeczki
- papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- papryka ostra – 1/4 łyżeczki
- ser mozzarella, tarty – 2 garście (60 g)
Przygotowanie
- Do naczynia żaroodpornego przełóż surowe gnocchi (gotowe, z dobrym składem jest dostępne w lodówkach w każdym większym sklepie), pokrojony szpinak i cukinię.
- W miseczce wymieszaj krojone pomidory, śmietankę, przyprawy. Zalej wszystkie składniki.
- Całość posyp startym serem. Zapiekaj 20-25 minut w 200C
Gnocchi zapiekane z cukinią i szpinakiem w sosie pomidorowym, to kolejny pomysł na szybkie i smaczne danie jednogarnkowe. Spróbuj koniecznie!