Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Ziemniaki i cukinie obieramy i kroimy w kostkę, a następnie gotujemy przez około 15 minut w wywarze warzywnym. Dodajemy szpinak, liście bazylii, podsmażoną cebulkę oraz czosnek i gotujemy jeszcze chwilę. Solimy, doprawiamy pieprzem i wszystko blendujemy. Podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego.

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka gotujemy przez 7 min, następnie studzimy, skubiemy i przekrajamy na pół. Z każdej części wydłubujemy żółtka i przekładamy do miseczki. Szczypiorek i łososia drobno siekamy. W miseczce mieszamy żółtka, majonez, jogurt, chrzan, szczypiorek i łososia. Do smaku dodajemy odrobinę soli i świeżo mielony pieprz. Farsz delikatnie nakładamy do jajek. Wierzch zdobimy łososiem oraz rzeżuchą.

Ryż z tuńczykiem i czerwoną fasolą

Ryż z tuńczykiem i czerwoną fasolą

Ryż ugotować, przełożyć do miseczki i przestudzić. Tuńczyka wyciągnąć z puszki, odcedzić i dodać do zimnego ryżu. Fasolę opłukać, odcedzić i dodać do ryżu. Cebulę i szczypior drobno pokroić i dodać do sałatki. Dodać pieprz, sól do smaku i wymieszać dokładnie.

Zupa krem pomidorowo-porowa

Zupa krem pomidorowo-porowa

Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oliwy. Do bulionu wrzucamy pokrojoną marchewkę, mały kawałek selera, oraz pokrojony por. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy (sól, pieprz, bazylia) i jeszcze chwilę gotujemy. Całość miksujemy.

Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa

Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa

Ziemniaki i dynię należy obrać, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną dynię, ziemniaki, imbir i chwilę podsmażyć. Wlać sok z pomarańczy i bulion, gotować przez ok. 30 min., a następnie zmiksować. Dodać jogurt i wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem posypać pestkami dyni.

Dynia ze szpinakiem

Dynia ze szpinakiem

Dynię dusimy z odrobina wody przez 15-20 min pod przykryciem. Dodajemy szynkę, czosnek oraz drobno pokrojony szpinak i dusimy 2-3 min. Doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy pestkami słonecznika.