Wskazówki
45 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
274 kcal \ B:8 g \ W:51 g \ T:9 g \ BŁ:6 g
Składniki
- Jogurt naturalny – 100 g (4 łyżki)
- Imbir świeży – 5 g (1cm kawałek)
- Masło klarowane – 10 g (2 łyżeczki)
- Pomarańcza, sok – 220 g (1 szklanka)
- Dynia – 500 g (1/2 średniej sztuki)
- Cebula – 52 g (1/2 sztuki)
- Czosnek – 5 g (1 ząbek)
- Bulion domowy – 480 g (2 szklanki)
- Ziemniaki – 150 g (2 średnie sztuki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Gałka muszkatołowa – 1 szczypta
Przygotowanie
Ziemniaki i dynię należy obrać, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną dynię, ziemniaki, imbir i chwilę podsmażyć. Wlać sok z pomarańczy i bulion, gotować przez ok. 30 min., a następnie zmiksować. Dodać jogurt i wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przed podaniem posypać pestkami dyni.