Wskazówki
30 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
119 kcal \ B-6 g \ W-22 g \ T-3 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Jogurt naturalny – 25 g (1 łyżka)
- Czosnek – 5 g (1 ząbek)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Cukinia – 600 g (1 duża sztuka)
- Szpinak – 25 g (1 garść)
- Ziemniaki – 75 g (1 średnia sztuka)
- Bulion domowy – 480 g (2 szklanki)
- Bazylia świeża – kilka listków
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Ziemniaki i cukinie obieramy i kroimy w kostkę, a następnie gotujemy przez około 15 minut w wywarze warzywnym. Dodajemy szpinak, liście bazylii, podsmażoną cebulkę oraz czosnek i gotujemy jeszcze chwilę. Solimy, doprawiamy pieprzem i wszystko blendujemy. Podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego.