Wskazówki
30 minut 3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
79 kcal \ B-4 g \ W-14 g \ T-3 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Czosnek – 5 g (1 ząbek)
- Cebula – 52 g (1/2 sztuki)
- Marchew – 90 g (2 sztuki)
- Pomidory z puszki – 400 g (1 puszka)
- Przecier pomidorowy – 30 g (2 łyżki)
- Por – 140 g (1 sztuka)
- Seler korzeniowy – 60 g (1 plaster)
- Bulion domowy – 720 g (3 szklanki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Bazylia świeża – kilka listków
Przygotowanie
Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oliwy. Do bulionu wrzucamy pokrojoną marchewkę, mały kawałek selera, oraz pokrojony por. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy (sól, pieprz, bazylia) i jeszcze chwilę gotujemy. Całość miksujemy.
Rewelacja. Dotąd nie miksowałem i zawsze robiłem pomidorówkę na koncentracie. Cóż taka rencisty natura. Z początku przepis skojarzył mi się z zupą z puszki Campbell ale cóż za smaczna pomyłka. Przecier świetnie dosmacza pomidory z puszki. W moim przypadku przecier z Gomaru Pińczów. On i ta zupa to odkrycie miesiąca. Polecam i dziękuję.
Super, pozdrawiam 😉
Coś niesamowicie pysznego:) Wczoraj zrobiłam pierwszy raz. Oboje z mężem byliśmy zachwyceni smakiem. Twoje przepisy mocno mnie mobilizują do częstego przebywania w kuchni, zwłaszcza teraz kiedy jestem w ciąży i mam więcej czasu :))
Ojej, bardzo, bardzo mi miło 🙂 I gratuluję ciąży 🙂