Sałatka z piersi z kurczaka, awokado i pomidorów

Sałatka z piersi z kurczaka, awokado i pomidorów

Filet z piersi kurczaka kroimy drobno, doprawiamy do smaku i smażymy. Awokado obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Pomidory świeże i suszone kroimy drobno i dodajemy do awokado. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy oliwę, pieprz, odrobinę soli oraz bazylię.

Czekoladowy krem z daktyli

Czekoladowy krem z daktyli

Opcjonalnie można dodać: cynamon, kardamon, chilli, skórkę pomarańczową, orzechy, wiórki kokosowe, bądź inne ulubione dodatki. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka godzin, aby łatwo się je miksowało. Odsączamy je, blendujemy razem z pozostałymi składnikami.

Naleśniki z kaszy jaglanej

Naleśniki z kaszy jaglanej

Ostudzoną kaszę, mleko, skrobię ziemniaczaną, jajo i olej zmiksować na bardzo gładką masę. Niewielką ilość masy wylać na patelnię, delikatnie rozprowadzić i smażyć z obu stron (aż się zarumienią). Podawać z ulubionymi dodatkami.

Owsiane batoniki energetyczne

Owsiane batoniki energetyczne

lej kokosowy podgrzewamy (tak by stał się płynny) i łączymy z miodem oraz wodą. Białko ubijamy na sztywną pianę. Suche składniki mieszamy dokładnie w misce, dodajemy mieszankę oleju, miodu i wody. Ponownie mieszamy i dodajemy ubite białko. Całość łączymy w jednorodną masę i wykładamy na niewielką blaszkę (30×40) wyłożoną papierem do pieczenia.

Mintaj zapieknany w porach

Mintaj zapieknany w porach

Rybę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, solimy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek kroimy drobno, por kroimy w talarki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie (uważamy żeby czosnek się nie przypalił). Gdy por się zeszkli dodajemy śmietankę wymieszaną z jogurtem naturalnym, pokrojonym serkiem i przyprawami.

Schab w pomidorach

Schab w pomidorach

Schab rozbijamy delikatnie i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pomidory przekładamy do garnka, dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku i przyprawy. Zagotowujemy i zalewamy schab. Pieczemy pod przykryciem 45- 50 min (aż mięso zmięknie).