Wskazówki
30 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
375 kcal \ B-20 g \ W-7 g \ T-30 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
- Ser Camembert – 60 g (4 plastry)
- Por – 50 g (1 kawałek)
- Czosnek – 5 g (1 ząbek)
- Śmietana 30% – 120 g (1/2 szklanki)
- Jogurt naturalny – 50 g (2 łyżki)
- Mrożony filet z mintaja – 160 g (1 sztuka)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Bazylia świeża – kilka listków
- Oregano – 1 szczypta
- Przyprawa chili – 1 szczypta
Przygotowanie
Rybę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, solimy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek kroimy drobno, por kroimy w talarki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie (uważamy żeby czosnek się nie przypalił). Gdy por się zeszkli dodajemy śmietankę wymieszaną z jogurtem naturalnym, pokrojonym serkiem i przyprawami. Kiedy wszystkie składniki się połączą (serek się rozpuści) wylewamy masę na wcześniej przygotowaną rybę.
Pieczemy w 180C przez około 15-20 minut. Można podawać z ryżem, bądź kaszą.