Mintaj zapieknany w porach

Oceń
Mintaj zapieknany w porach

Wskazówki

30 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
375 kcal \ B-20 g \ W-7 g \ T-30 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
  • Ser Camembert – 60 g (4 plastry)
  • Por – 50 g (1 kawałek)
  • Czosnek – 5 g (1 ząbek)
  • Śmietana 30% – 120 g (1/2 szklanki)
  • Jogurt naturalny – 50 g (2 łyżki)
  • Mrożony filet z mintaja – 160 g (1 sztuka)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Bazylia świeża – kilka listków
  • Oregano – 1 szczypta
  • Przyprawa chili – 1 szczypta

Przygotowanie

Rybę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, solimy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek kroimy drobno, por kroimy w talarki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie (uważamy żeby czosnek się nie przypalił). Gdy por się zeszkli dodajemy śmietankę wymieszaną z jogurtem naturalnym, pokrojonym serkiem i przyprawami. Kiedy wszystkie składniki się połączą (serek się rozpuści) wylewamy masę na wcześniej przygotowaną rybę.
Pieczemy w 180C przez około 15-20 minut. Można podawać z ryżem, bądź kaszą.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz