Batoniki amarantusowe

Batoniki amarantusowe

Orzechy zmielić na mąkę, daktyle moczyć w ciepłej wodzie przez 10 minut, a następnie zmielić na masę. Wymieszać z olejem kokosowym, kakao i amarantusowym poppingiem. Ugnieść i uformować dowolny kształt. Przechowywć w lodówce.

Kokosowy pudding z chia

Kokosowy pudding z chia

Nasiona chia, mleko i miód dobrze wymieszać (najlepiej przełożyć do słoika i porządnie potrząsnąć), przełożyć do naczyń i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (lub całą noc). Przystroić owocami.

Pieczone pstrągi z warzywami

Pieczone pstrągi z warzywami

Warzywa rozmrozić. Ryby opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie skropić sokiem z cytryny. Pstrągi ponacinać nożem po jednej stronie, natrzeć oliwą, doprawić rozmarynem, solą oraz pieprzem. Do środka włożyć po ząbku czosnku, oraz po plasterku cytryny. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Cytrynowo-malinowe żelki

Cytrynowo-malinowe żelki

Sok z cytryny i maliny umieścić w misie blendera i miksować na wysokich obrotach. Masę przelać do rondla. Dodać miód i żelatynę – wymieszać. Powinna powstać gęsta papka. Pod rondlem włączyć gaz (delikatny płomień) i podgrzewać miksując przez 3-5 minut.

Najlepsze bezglutenowe brownie z malinami

Najlepsze bezglutenowe brownie z malinami

Maliny i miód wrzucić do rondelka i dusić na małym ogniu (aż powstanie gęsty sos). Można później przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Wiórki kokosowe zmielić na mąkę. Rozpuścić olej kokosowy z czekoladą.

Pralinki orzechowe

Pralinki orzechowe

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Migdały, mieszankę orzechów, siemię lniane i wiórki kokosowe blendujemy (odkładamy część do obtoczenia pralinek). Dodajemy olej kokosowy i odsączone daktyle. Wszystko razem miksujemy – tak by powstała spójna masa.