
Wskazówki
30 minut 10 sztuk
Wartość odżywcza 1 porcji:
182 kcal \ B-3 g \ W-27 g \ T-9 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Popping z amarantusa – 20 g (2/3 szklanki)
- Kakao niesłodzone – 30 g (3 łyżki)
- Olej kokosowy – 30 g (1 łyżka)
- Daktyle – 300 g (1 opakowanie)
- Orzechy laskowe – 90 g (3 garści)
Przygotowanie
Orzechy zmielić na mąkę, daktyle moczyć w ciepłej wodzie przez 10 minut, a następnie zmielić na masę. Wymieszać z olejem kokosowym, kakao i amarantusowym poppingiem. Ugnieść i uformować dowolny kształt. Przechowywć w lodówce.
A czym można zastąpić amarantusa ? Bo w mojej okolicy nie dostanę tego 🙁
Możesz kupić ziarenka amarantusa i zrobić popping sama – jak mini popcorn 😉
chciałabym prosić o wytłumaczenie terminu: „popping amarantusowy”. Z góry dziękuje za odpowiedz
Popping amarantusowy to inaczej amarantus ekspandowany („dmuchany”) 🙂