Wskazówki
30 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
556 kcal \ B-44 g \ W-5 g \ T-41 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Papryczka chili – 20 g (1 sztuka)
- Czosnek – 15 g (3 ząbki)
- Pstrąg – 460 g (2 sztuki)
- Masło – 30 g (3 łyżki)
- Natka pietruszki – 12 g (1 łyżka)
- Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Rozmaryn suszony – 1 szczypta
Przygotowanie
Warzywa rozmrozić. Ryby opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie skropić sokiem z cytryny. Pstrągi ponacinać nożem po jednej stronie, natrzeć oliwą, doprawić rozmarynem, solą oraz pieprzem. Do środka włożyć po ząbku czosnku, oraz po plasterku cytryny. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Warzywa wymieszać z oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, a następnie wyłożyć obok ryb. Chili posiekać, czosnek zetrzeć, masło roztopić. Wszystko wymieszać z posiekaną pietruszką, solą i pieprzem. Mieszanką polać ryby i warzywa. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym na 250C