Pieczone pstrągi z warzywami

Oceń
Pieczone pstrągi z warzywami

Wskazówki

30 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
556 kcal \ B-44 g \ W-5 g \ T-41 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Papryczka chili – 20 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 15 g (3 ząbki)
  • Pstrąg – 460 g (2 sztuki)
  • Masło – 30 g (3 łyżki)
  • Natka pietruszki – 12 g (1 łyżka)
  • Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Rozmaryn suszony – 1 szczypta

Przygotowanie

Warzywa rozmrozić. Ryby opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie skropić sokiem z cytryny. Pstrągi ponacinać nożem po jednej stronie, natrzeć oliwą, doprawić rozmarynem, solą oraz pieprzem. Do środka włożyć po ząbku czosnku, oraz po plasterku cytryny. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Warzywa wymieszać z oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, a następnie wyłożyć obok ryb. Chili posiekać, czosnek zetrzeć, masło roztopić. Wszystko wymieszać z posiekaną pietruszką, solą i pieprzem. Mieszanką polać ryby i warzywa. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym na 250C

Banner newsletter Banner newsletter

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00