Pieczony banan z czekoladą
Przepis jest banalnie prosty: banana w skórce naciąć, wsadzić czekoladę podzieloną na mniejsze kawałki, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C aż czekolada się roztopi.
Przepis jest banalnie prosty: banana w skórce naciąć, wsadzić czekoladę podzieloną na mniejsze kawałki, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C aż czekolada się roztopi.
Do mleka kakaowego dodać nasiona chia (25g), wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny (w międzyczasie wymieszać kilka razy). Do mleka kokosowego dodać miód, nasiona (25g) i wanilię lub ekstrakt waniliowy. Odstawić do lodówki na dwie godziny, a w międzyczasie wymieszać kilka razy. Podawać z płatkami migdałów.
Jajka rozbić, dodać banana, erytrol, szczyptę soli. Zblendować. Dodać mąkę, mleko kokosowe, proszek do pieczenia. Zmiksować. Smażyć na rozgrzanej patelni lekko przetartej olejem kokosowym.
Masło dokładnie wymieszać z miodem (lub innym słodzidłem) i mąką kokosową. Z masy uformować kulki i schłodzić w lodówce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej kokosowy. Pralinki obtoczyć w czekoladzie. Ozdobić solą lub siekanymi migdałami.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle klarowanym. Imbir i czosnek obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do cebuli. Dorzucić przyprawy, smażyć jeszcze minutę. Dodać dokładnie wypłukaną soczewicę oraz passatę pomidorową (albo pomidory z puszki).
Owoce zblendować (jeśli są zamrożone to rozmrozić). Dodać liofilizowane truskawki i zblendować raz jeszcze (można je wcześniej zmielić na pył). Dodać miód, mąkę kokosową, wymieszać dokładnie. Uformować kulki i schować do zamrażalnika.