Wskazówki
15 minut (+1h) 25 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
91 kcal \ B-2 g \ W-3 g \ T-8 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Masło orzechowe – 190 g (1 porcja)
- Miód – 50 g (2 łyżki)
- Mąka kokosowa – 48 g (4 łyżki)
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 80 g (1 porcja)
- Olej kokosowy – 15 g (1 łyżeczka)
Przygotowanie
*Masło dokładnie wymieszać z miodem (lub innym słodzidłem) i mąką kokosową. Z masy uformować kulki i schłodzić w lodówce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej kokosowy. Pralinki obtoczyć w czekoladzie. Ozdobić solą lub siekanymi migdałami.
*Masło można wymienić na masło z migdałów lub inne.
Masło migdałowe mogę dać?
Tak 😉
W weekend zrobię. Mam domowe masło orzechowe
Super! 😉
Jak zrobić takie, ale z marcepanem w środku?
Zależy czy ma to być pralinka robiona od podstaw, czy używa się gotowej masy marcepanowej. Jeśli gotowej, to nie ma wielkiej filozofii – wystarczy z masy uformować pralinki i polać czekoladą. Jeśli chodzi o pierwszą opcję, to w tygodniu dodam na bloga dokładny przepis 🙂