Wskazówki
15 minut (+1h) 20 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
62 kcal \ B-1 g \ W-4 g \ T-5 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Truskawki – 320 g (2 szklanki)
- Truskawki liofilizowane – 20 g (1 porcja)
- Mąka kokosowa – 90 g (1 porcja)
- Miód – 25 g (1 łyżka)
- Olej kokosowy – 15 g (1 łyżeczka)
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 80 g (1 porcja)
Przygotowanie
Owoce zblendować (jeśli są zamrożone to rozmrozić). Dodać liofilizowane truskawki i zblendować raz jeszcze (można je wcześniej zmielić na pył). Dodać miód (w wersji wegańskiej syrop klonowy), mąkę kokosową, wymieszać dokładnie. Uformować kulki i schować do zamrażalnika. Czekoladę oraz olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Pralinki obtoczyć w czekoladzie, posypać dodatkowo liofilizowanymi owocami.
Mąkę kokosową można zrobić samodzielnie w domu, wystarczy po przygotowaniu domowego mleka kokosowego wysuszyć i lekko podpiec wiórki, a następnie zblendować na pył.
Czy mąka migdałowa też się nada?
Nie używałam jej i nie wiem jak się zachowa. Kokosowa jest o tyle fajna, że mocno chłonie płyn 🙂
Kasiu, czy mogę pominąć truskawki liofilizowane? Mam wszystkie składniki poza nimi.
Te truskawki dodają smaku i aromatu, więc lepiej nie 😉
Zrobiłam je! Wszyszły super 🙂
😉
Czy podana wartość kaloryczna jest na 100 g?
Na 1 porcję (z przepisu wychodzi 20 kulek) 🙂
czyli kaloryczność 1 kulki – dobrze myślę? ps . wyszły pyszne – niebezpiecznie pyszne
Dokładnie tak 🙂 🙂 Bardzo się cieszę! 🙂
A ile te kulki maja przebywac w zamrazalniku ?
30-60 min 🙂
Jest jakiś zamiennik mąki kokosowej ?
Przy tych pralinkach niestety nie 🙁