Zupa tajska z krewetkami i papryką miniatura

Zupa tajska z krewetkami i papryką

W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną papryczkę chili (pozbyć się pestek), pastę curry, starty imbir i drobno pokrojoną dymkę. Podsmażać ok 2 minuty. Dorzucić paprykę pokrojoną na kawałki i chwilę razem przesmażyć.

Salsa z mango i awokado miniatura

Salsa z mango i awokado

Mango, awokado, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem wyciśniętym z połowy limonki, płatkami chili (albo świeżą papryczką) i posiekaną kolendrą (można wymienić ją na pietruszkę, bądź miętę ale smak będzie zupełnie inny). Doprawić do smaku solą.

Szybkie ciasto w kubku (Mug cake)

Szybkie ciasto w kubku Mug cake

Potrzebujemy kubka, który nadaje się do mikrofalówki! W kubku widelcem roztrzepujemy jajo, dodajemy mleko (zamiast kokosowego może być inne roślinne), syrop klonowy (bądź inne słodzidło), kakao, szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia oraz domowy dżem (albo świeże maliny/ borówki).

Aksamitny krem czekoladowy z awokado i banana miniatura

Aksamitny krem czekoladowy z awokado i banana

Zmiksować bardzo dojrzałe awokado (warto sprawdzić czy nie jest gorzkie), banany, kakao, miód, nasiona chia i część wiórków. Przełożyć do naczyń i przyozdobić borówkami (lub innymi owocami).

Pasztet z mięsa z rosołu

Pasztet z mięsa z rosołu

Mięso umyć, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i zebrać „szumy”. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, oczyszczoną marchew, pietruszkę, pora i seler. Można dorzucić lubczyk.