![Czekoladowa owsianka na budyniu z bananem i nasionami konopi](https://www.odzywiajsiezdrowo.pl/wp-content/uploads/2019/05/xCzekoladowa-owsianka-na-budyniu-z-bananem-i-nasionami-konopi.jpg.pagespeed.ic.hWnBIA86ru.jpg)
Wskazówki
15 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
436 kcal \ B-13 g \ W-67 g \ T-14 g \ BŁ-9 g
Składniki
- Płatki owsiane – 100 g (1 porcja)
- Mleko migdałowe – 200 g (1 szklanka)
- Nasiona chia – 5 g (1 łyżeczka)
- Siemię lniane – 10 g (1 łyżka)
- Syrop klonowy – 12 g (1 łyżka)
- Budyń śmietankowy w proszku – 16 g (2 łyżki)
- Kakao niesłodzone – 10 g (2 łyżeczki)
- Banan – 120 g (1 sztuka)
- Dżem malinowy (niskosłodzony) – 30 g (2 łyżeczki)
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 10 g (2 kostki)
- Nasiona konopi niełuskane – 10 g (1 łyżka)
Przygotowanie
W garnku zagotowuję mleko (można użyć zwykłe, krowie) z płatkami owsianymi, chia i siemieniem. Dodaję syrop klonowy. W szklance rozrabiam mleko (na oko) i 2 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru), łyżkę kakao. Kiedy płatki zaczynają się gotować, dolewam mleko z budyniem i mieszam aż zgęstnieje. Podaję z dodatkami (banan, domowy dżem malinowy, czekolada gorzka, nasiona konopi, chia).