Carpaccio z burakami i serem kozim miniatura

Carpaccio z burakami i serem kozim

Buraki upiec lub ugotować (jeśli nie mamy czasu, to w niektórych sklepach, np. w Lidlu można kupić już ugotowane buraki, dobrej jakości). Pokroić w plasterki. Roszponkę przepłukać i wyłożyć na talerzu.

Zapiekane leniwe gołąbki

Zapiekane leniwe gołąbki

Mięso zmielić. Kapustę bardzo drobno pokroić, zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut. Odcedzić i przestudzić. Cebulę posiekać drobno, zeszklić na maśle (1 łyżeczce). Mięso, jaja, cebulkę, kapustę i suchy ryż (można wymienić na inny, mi akurat jaśminowy najbardziej smakuje) dokładnie wymieszać.

Krem z kalafiora

Krem z kalafiora

W garnku zagotować domowy bulion (warzywny lub mięsny). Dodać rożyczki kalafiora i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać do garnka z kalafiorem i ziemniakami.

Shakshouka (szakszuka) z serem feta

Shakshouka (szakszuka) z serem feta

Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojone w drobną kostkę szynkę, cebulę, paprykę i czosnek. Podsmażać 2-3 minuty. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano, kminem rzymskim i chilli. Podgrzewać kilka minut.

Pulled pork - szarpana wieprzowina miniatura

Pulled pork – szarpana wieprzowina

Danie najłatwiej przygotować w wolnowarze, ale jeśli go nie posiadasz – piekarnik też będzie w porządku. Przyprawy wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do przypraw. Mięso dokładnie umyć (w razie potrzeby usunąć większe kawałki tłuszczu) i natrzeć przyprawami.