Wskazówki
15 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
434 kcal \ B-28 g \ W-16 g \ T-30 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Papryka żółta – 70 g (1/2 sztuki)
- Szynka parmeńska – 20 g (2 plasterki)
- Czosnek – 5 g (1 ząbek)
- Cebula czerwona – 52 g (1/2 sztuki)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Pomidory z puszki – 400 g (1 puszka)
- Ser feta – 65 g (1/3 kostki)
- Jajo kurze – 250 g (5 sztuk)
- Szczypior – 5 g (1 łyżka)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Kmin rzymski – 1/2 łyżeczki
- Przyprawa chili – 1 szczypta
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Bazylia świeża – 3 kilka listków
- Oregano – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojone w drobną kostkę szynkę, cebulę, paprykę i czosnek. Podsmażać 2-3 minuty. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano, kminem rzymskim i chilli. Podgrzewać kilka minut. Dodać pokrojony ser feta. Do pomidorów wbić jajka, przykryć i gotować do momentu aż białka się zetną (albo zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez 9-11 minut). Przed podaniem posypać szczypiorem albo świeżą bazylią. Zjeść z pieczywem lub ulubioną sałatką.