Cornersy z cieciorellą
Chipsy posmarować cieciorellą – kremem czekoladowym z ciecierzycy. Posypać posiekanymi orzechami. Taka przekąska jest idealna, gdy mamy ochotę na małe co nieco lub na spotkanie ze znajomymi.
Chipsy posmarować cieciorellą – kremem czekoladowym z ciecierzycy. Posypać posiekanymi orzechami. Taka przekąska jest idealna, gdy mamy ochotę na małe co nieco lub na spotkanie ze znajomymi.
Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie (najlepiej w garnku z grubym dnem). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli z czosnkiem. Smażymy chwilę.
Ciecierzycę dokładnie wypłukać. Wszystkie składniki poza mlekiem (można je wymienić na inne roślinne, krowie lub wodę) umieścić w misie blendera i zmiksować na gładko.
Do naczynia blendera wrzucić wiórki kokosowe, mąkę kokosową, olej kokosowy, miód i skórkę z limonkę. Chwilę miksować. Masę przełożyć do formy na tartę (25cm), wyrównać dłonią i dociskając uformować brzeg tarty.
Owoce oczyścić, umyć. Wszystkie składniki przełożyć do pojemnika blendera i zblendować. W razie potrzeby można dodać wodę. Napój migdałowy można wymienić na mleczko kokosowe 😉
Ciecierzycę przepłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia.
Ciecierzycę odcedzić i razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki zmielić w maszynce do mielenia mięsa (kiedyś używałam malaksera, ale uważam że takie z maszynki są znacznie lepsze 😉 ).