Tarta kokosowa z mango

5/5 - (Ocen: 2)
Tarta kokosowa z mango

Wskazówki

50 minut  12 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
298 kcal \ B-2 g \ W-16 g \ T-25 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Wiórki kokosowe – 180 g (2 szklanki)
  • Mąka kokosowa – 45 g (1 porcja)
  • Olej kokosowy – 120 g (1 porcja)
  • Miód – 40 g (2 łyżki)
  • Skórka otarta z limonki – 2 g (1/2 łyżeczki)
  • Galaretka cytrynowa – 75 g (1 opakowanie)
  • Śmietanka kokosowa – 200 g (1 porcja)
  • Mango – 560 g (2 sztuki)
  • Sok z limonki – 6 g (1 łyżka)
  • Borówki – 50 g (1 garść)
  • Maliny – 70 g (1 garść)

Przygotowanie

Do naczynia blendera wrzucić wiórki kokosowe, mąkę kokosową, olej kokosowy, miód i skórkę z limonkę. Chwilę miksować. Masę przełożyć do formy na tartę (25cm), wyrównać dłonią i dociskając uformować brzeg tarty. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez ok. 8- 10 minut, aż spód się przyrumieni (UWAGA!! Wiórki kokosowe łatwo się przypalają). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody i odstawić. Mango obrać, pokroić na kawałki, skropić sokiem z limonki i zblendować. Wymieszać ze śmietanką kokosową oraz tężejącą galaretką. Wylać na spód tarty. Poukładać owoce i odstawić do lodówki.

Smacznego!

Zamiast spodu z tego przepisu, można przygotować klasyczny z masłem, mąką i jajem 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz