Wskazówki
50 minut 12 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
298 kcal \ B-2 g \ W-16 g \ T-25 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Wiórki kokosowe – 180 g (2 szklanki)
- Mąka kokosowa – 45 g (1 porcja)
- Olej kokosowy – 120 g (1 porcja)
- Miód – 40 g (2 łyżki)
- Skórka otarta z limonki – 2 g (1/2 łyżeczki)
- Galaretka cytrynowa – 75 g (1 opakowanie)
- Śmietanka kokosowa – 200 g (1 porcja)
- Mango – 560 g (2 sztuki)
- Sok z limonki – 6 g (1 łyżka)
- Borówki – 50 g (1 garść)
- Maliny – 70 g (1 garść)
Przygotowanie
Do naczynia blendera wrzucić wiórki kokosowe, mąkę kokosową, olej kokosowy, miód i skórkę z limonkę. Chwilę miksować. Masę przełożyć do formy na tartę (25cm), wyrównać dłonią i dociskając uformować brzeg tarty. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez ok. 8- 10 minut, aż spód się przyrumieni (UWAGA!! Wiórki kokosowe łatwo się przypalają). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody i odstawić. Mango obrać, pokroić na kawałki, skropić sokiem z limonki i zblendować. Wymieszać ze śmietanką kokosową oraz tężejącą galaretką. Wylać na spód tarty. Poukładać owoce i odstawić do lodówki.
Smacznego!
Zamiast spodu z tego przepisu, można przygotować klasyczny z masłem, mąką i jajem 🙂