
Wskazówki
20 minut + 1h
10 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 99 kcal \ B-10 g \ T-5 g \ W-4 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 79 kcal \ B-8 g \ T-4 g \ W-3 g \ BŁ-1 g
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (400 g)
- papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
- papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- czosnek granulowany – 1/4 łyżeczki
- curry – 1/3 łyżeczki
- pieprz – do smaku
- sól – do smaku
- oliwa – 2 łyżki (20 g)
- cukinia – 1 sztuka (200 g)
- czerwona cebula – 1 sztuka (120 g)
- papryka czerwona – 1 sztuka (230 g)
- pieczarki – 1/2 opakowania (250 g)
- oliwa – 2 łyżki (20 g)
- papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
- oregano – 1 łyżeczka (4 g)
- pieprz – do smaku
- sól – do smaku
Przygotowanie
- Mięso pokrój w kostkę, dodaj przyprawy, oliwę, wymieszaj i odstaw na godzinę.
- Warzywa pokrój na kawałki, dopraw i wymieszaj z oliwą.
- Składniki nabiajaj na namoczone patyczki do szaszłyków (dzięki moczeniu, patyczki nie spalą się) i ułóż w koszu frytkownicy beztłuszczowej.
- Piecz w 200C przez 9 minut w trybie Airfry. Jeśli używasz piekarnika, piecz w 200C przez 25 min i w międzyczasie obróć.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami to proste danie, które przygotujesz nie tylko na grillu, ale też w piekarniku lub airfryer. Sprawdź koniecznie!