Szaszłyki z Kurczakiem i Warzywami

5/5 - (Ocen: 2)
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Wskazówki

20 minut + 1h
10 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 99 kcal \ B-10 g \ T-5 g \ W-4 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 79 kcal \ B-8 g \ T-4 g \ W-3 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (400 g)
  • papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
  • papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • czosnek granulowany – 1/4 łyżeczki
  • curry – 1/3 łyżeczki
  • pieprz – do smaku
  • sól – do smaku
  • oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • cukinia – 1 sztuka (200 g)
  • czerwona cebula – 1 sztuka (120 g)
  • papryka czerwona – 1 sztuka (230 g)
  • pieczarki – 1/2 opakowania (250 g)
  • oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
  • oregano – 1 łyżeczka (4 g)
  • pieprz – do smaku
  • sól – do smaku

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój w kostkę, dodaj przyprawy, oliwę, wymieszaj i odstaw na godzinę.
  2. Warzywa pokrój na kawałki, dopraw i wymieszaj z oliwą.
  3. Składniki nabiajaj na namoczone patyczki do szaszłyków (dzięki moczeniu, patyczki nie spalą się) i ułóż w koszu frytkownicy beztłuszczowej.
  4. Piecz w 200C przez 9 minut w trybie Airfry. Jeśli używasz piekarnika, piecz w 200C przez 25 min i w międzyczasie obróć.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami to proste danie, które przygotujesz nie tylko na grillu, ale też w piekarniku lub airfryer. Sprawdź koniecznie!

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz