Bardzo często dostaję od Was wiadomości z pytaniem „co jeść przy niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto?”. Postanowiłam udostępnić przykładowy jadłospis 3-dniowy.
Pamiętajcie, że każdy z Nas jest inny i każdy ma inne zapotrzebowanie. Jedni najedzą się spożywając takie ilości, innym potrzeba więcej produktów. To jest tylko PRZYKŁAD jadłospisu. Unikasz psianek? Po prostu ich nie dodawaj 🙂
Uwaga!
Mogą go stosować osoby, u których nie wykryto nietolerancji na jaja oraz zboża.
Dzień I
Posiłek I: Muffiny jajeczne z warzywami
- Jajo – 100g (2 sztuki)
- Suszone pomidory – 20g (2 plasterki)
- Papryka czerwona – 70g (1 kawałek)
- Szpinak – 40g (1 garść)
- Szczypiorek – 5g (1 łyżeczka)
- Boczek wędzony – 25g (1 porcja)
- Mąka kokosowa – 20g (2 łyżki)
- Zioła prowansalskie – 3g (1/2 łyżeczki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Czarnuszka – 1 szczypta
Przygotowanie: Jajka ubijamy na jednolitą masę. Paprykę, pomidorki, szczypiorek, boczek i szpinak siekamy drobno. Do jaj dodajemy przyprawy i warzywa. Mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę (może bbyć ryżowa) i mieszamy, żeby połączyć wszystkie składniki. Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Formę na babeczki natłuszczamy olejem kokosowym. Masę nakładamy do 2/3 wysokości formy. Pieczemy przez 20-25 minut, aż masa jajeczna się zetnie.
Posiłek II: Koktajl truskawkowo- kokosowy
- Truskawki mrożone- 200g (1 porcja)
- Mleko kokosowe – 120g (½ szklanki)
- Nasiona chia – 10g (1 łyżka)
- Ostropest plamisty – 3g (1/3 łyżeczki)
- Cynamon – 1 szczypta
- Kurkuma – 1 szczypta
Przygotowanie: Owoce oraz nasiona przełożyć do misy blendera i zmiksować. Można dodać wodę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Posiłek III: Bitki wieprzowe z kaszą
- Schab surowy – 180g (1 porcja)
- Masło klarowane – 5g (1 łyżeczka)
- Cebula – 50g (1 mała sztuka)
- Kasza gryczana – 40g (4 łyżki)
- Ogórki kiszone – 200g (kilka sztuk)
- Pieprz – 1 szczypta
- Ziele angielskie – 2 ziarna
- Liść laurowy – 1 sztuka
- Papryka słodka w proszku – 1 szczypta
Przygotowanie: Porcję mięsa umyć, osuszyć i dokładnie rozbić. Oprószyć solą, papryką, pieprzem. Obsmażyć na oliwie z obu stron i przełożyć do garnka. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Podlać wodą i dodać drobno pokrojoną cebulę. Dusić około 30 minut. Podawać z kaszą i warzywami. Kaszę ugotować. Podawać z ogórkami.
Posiłek IV: Zapiekanka z batatów
- Olej kokosowy – 15g (1 porządna łyżka)
- Bataty – 350g (1 mała sztuka)
- Cynamon – 1 szczypta
- Gałka muszkatołowa – 1 szczypta
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Kurkuma – 1 szczypta
Przygotowanie: Na patelni rozpuścić olej, dodać pokrojonego batata. Przykryć i dusić około 5-8 minut (często mieszając). Dodać cynamon, gałkę muszkatolową, sól i pieprz. Smażyć jeszcze około 2-3 minut – aż bataty zmiękną.
Dzień II
Posiłek I: Szparagi w szynce parmeńskiej z jajami
- Szparagi zielone – 200g (½ pęczka)
- Szynka parmeńska – 40g (2 plastry)
- Masło klarowane – 10g (2 łyżeczki)
- Jajo – 100g (2 sztuki)
- Sałata – 20g (2 liście)
- Rzodkiewka – 90g (6 sztuk)
- Ogórek kiszony – 120g (1 porcja)
- Oliwa – 5g (1 łyżeczka)
- Czarnuszka – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie: Szparagi oczyścić i przesmażyć na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na dwie części, każdą zawinąć w szynkę parmeńską i przesmażyć jeszcze chwilę. Obok posadzic jaja. Sałatę porwać, rzodkiewki i ogórki pokroić. Dodać czarnuszkę, skropić oliwą. Doprawić jeśli jest taka potrzeba.
Posiłek II: Sałatka z kurczakiem i gruszką
- Rukola – 60g (1 porcja)
- Gruszka – 140g (1 średnia sztuka)
- Kurczak, filet z piersi – 100g (1 porcja)
- Sok z cytryny – 10g (1 łyżka)
- Oliwa – 10g (1 łyżka)
- Orzechy włoskie – 12g (3 sztuki)
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie: Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Kurczaka natrzeć przyprawami i ugotować na parze (upiec lub przesmażyć). Gruszkę obrać i pokroić w dużą kostkę. Ugotowane mięso rozdrobnić. Oliwę wymieszać z solą. Sałatę, kurczaka i gruszkę wymieszać, polać sosem i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Posiłek III: Dorsz z ziołami, ryż, warzywa
- Dorsz – 250g (1 sztuka)
- Oliwa – 5g (1 łyżeczka)
- Ryż – 60g (6 łyżek)
- Warzywa mrożone – 200g (1 porcja)
- Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie: Dorsza natrzeć oliwą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Obok ryby wyłożyć warzywa, oprószyć ziołami i skropić oliwą. Przykryć. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C (można ugotować na parze lub upiec w rękawie). Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Posiłek IV: Krem z cukini z mleczkiem kokosowym
- Cukinia – 400g (1 porcja)
- Olej kokosowy – 15g (1 łyżka)
- Bulion mięsny – 220g (1 szlanka)
- Szpinak – 80g (2 spore garści)
- Mleko kokosowe – 70g (1 porcja)
- Żółta pasta curry – 5g (1 łyżeczka)
- Mięta – 10g (1 łyżka siekanej)
- Sok z limonki – 10g (1 łyżka)
- Dynia, pestki – 10g (1 łyżka)
Przygotowanie: Cukinie pozbawiamy końcówek i nasion, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem kokosowym, chwilę smażymy, zalewamy bulionem. Dodajemy szpinak, miętę i pastę curry. Gotujemy ok. 2 min. i miksujemy na gładki krem. Do zmiksowanej zupy dodajemy mleko kokosowe, tak by uzyskać pożądaną konsystencję. Na koniec doprawiamy solą, sokiem i startą skórką z limonki.
Dzień III
Posiłek I: Szybka sałatka śniadaniowa
- Roszponka – 60g (1 porcja)
- Pomidor – 160g (1 sztuka)
- Ogórek kiszony – 120g (1 porcja)
- Jajo – 100g (2 sztuki)
- Awokado – 80g (1 kawałek)
- Słonecznik, nasiona – 5g (1 łyżeczka)
- Oliwa – 10g (1 łyżka)
- Czarnuszka – 1 szczypta
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Zioła prowansalskie – 1 szczypta
Przygotowanie: Jaja ugotować. Sałatę opłukać, przełożyć na talerz. Pomidora, awokado i ogórki pokroić i wrzucić na sałatę. Słonecznik podprażyć na patelni, dodać do sałatki. Przyprawy wymieszać z czarnuszką. Polać oliwą.
Posiłek II: Koktajl malinowy z mango
- Mango – 140g (1 porcja)
- Maliny – 60g (1 porcja)
- Mleko kokosowe – 110g (1/2 szklanki)
- Kurkuma – 1 szczypta
- Ostropest plamisty – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie: Owoce oraz mleko przełożyć do misy blendera i zmiksować. Można dodać wodę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Posiłek III: Kurczak w curry
- Kurczak, filet z piersi – 150g (1 porcja)
- Sok z limonki – 10g (2 łyżeczki)
- Czerwona pasta curry – 6g (1 łyżka)
- Mleko kokosowe – 80g (1 porcja)
- Pomidor – 160g (1 sztuka)
- Olej kokosowy – 5g (1 łyżeczka)
- Ryż jaśminowy – 40g (1 porcja)
- Brokuły – 150g (1 porcja)
Przygotowanie: Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z pastą curry (tak aby każdy kawałek był nią otoczony). Posolić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i smażyć do ścięcia białka (aż mięso straci różowy kolor). Wlać mleko kokosowe i zagotować. Pomidora obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Gdy sos z mięsem się zredukuje (zgęstnieje) dodać sok z limonki, pomidora. Gotować jeszcze przez chwilę. Sos podawać z ryżem i brokułem
Posiłek IV: Sałatka z pieczonym łososiem
- Roszponka – 60g (porcja)
- Łosoś surowy lub wędzony na gorąco – 70g (porcja)
- Ogórek zielony – 70g (1 porcja)
- Pomidorki koktajlowe – 120g (6 sztuk)
- Suszone pomidory – 20g (2 sztuki)
- Awokado – 60g (1 kawałek)
- Makaron ryżowy – 30g (1 porcja)
- Oliwa – 5g (1 łyżeczka)
- Ocet balsamiczny – 5 (1 łyżeczka)
- Pieprz – 1 szczypta
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Przygotowanie: *Łososia doprawić, zawinąć w folię i upiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25 minut. *Można użyć łososia wędzonego na gorąco. Pomidorki opłukać, pokroić na ćwiartki. Do miski włożyć sałatę, ułożyć na niej ugotowany makaron ryżowy, pomidorki, posiekane suszone pomidory oraz pokrojone w plastry awokado, ogórka i podzielonego na cząstki przestudzonego łososia. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, pieprzem i ziołami. Gotowym sosem polać sałatkę.
Źródła zdjęć
- koktajl truskawkowy – mundomaisbellas.com
- bitki – wp.pl
- dorsz – healthy food guide
- sałatka śniadaniowa – happines plunge
- szparagi – closet cooking
- muffiny – show me the yummy
- zupa krem z cukini – receptizasvakog
- sałatka śniadaniowa – cravingchronicles
- sałatka z kurczakiem i gruszką taste
- koktajl mango-maliny – ninja kitchen
- sałatka z łososiem – cookingclassy.com
Dla kogo ta dieta bo chyba nie dla tych co zarabiają najniższą krajową
Można to wszystko tak rozplanować, by się dało 🙂
Smacznie i kolorowo tylko nie przy najniższej krajowej
Proszę mi wierzyć, że się da 🙂
Potwierdzam, da się 🙂 sama stosuje od ponad pół roku zdrową dietę podobną do tej,bo mam Hashimoto i nie uważam że jedzenie kosztuje więcej. Raczej nawet mniej, zwłaszcza gdy posiłki zaplanuje się z wyprzedzeniem 🙂
Dokładnie 🙂 Wszystko to kwestia dobrej organizacji i pomysłów na posiłki 🙂
Przy najniższej krajowej zapewniam, że też można zdrowo się odżywiać. Mleko kokosowe można zrobić samemu a awokado nie jest do zjedzenia w całości tylko trzeba je porcjować, wystarczy na kilka posiłków. Jeść trzeba z głową 🙂
Dokładnie tak! 🙂 Pozdrawiam
Super inspiracja, naprawdę fajne przepisy.
Cieszę się! Pozdrawiam 🙂
Dziękuję! Zainspirowała mnie Pani 🙂
Cieszę się 🙂
Super! Robiłam dzisiaj smoothie z mango. Zakochałam się 😉
Wspaniale! 🙂
Dziękuję za ten wpis!
Pozdrawiam 🙂
Mam dwa ebooki i są super!
Bardzo się cieszę 🙂
Witam, w poprzednich artykułach bylo napisane, ze truskawki „sa zakazane” a tutaj pojawiaja sie w koktajlu. Plus wiele inncyh skladnikow, np. szpinak itp. Znalazlam takie rozbieznosci na paru stronach. Czy moze mi to ktos wyjasnic? Choruje od miesiaca i jest to kwestia, ktora jest dla mnie nie zrozumiala.
dziekuje
Chodzi o to, by nie przesadzać z ich ilością 🙂 ale jeśli od czasu do czasu zje Pani porcję truskawek, szpinak, brokuły itd., to nic się nie stanie. Wartość odżywcza tych produktów jest tak duża, że nie warto z nich rezygnować w 100%