Diagnozowanie Hashimoto – jakie badania wykonać i jak je interpretować?

Diagnozowanie Hashimoto – jakie badania wykonać i jak je interpretować - banner

Badania laboratoryjne są niezwykle istotne przy stawianiu dobrej diagnozy. Wskazują również kierunek leczenia chorego.

Badania krwi

  • TSH – oznaczenie poziomu tyreotropiny (hormonu wytwarzanego przez przysadkę mózgową, który jest odpowiedzialny za regulowanie procesu wydzielania trójjodotryniny i tyroksyny przez tarczycę).
    Dla młodych kobiet optymalny wynik to, 1,5. Każdy wynik powyżej 2.0 powinien stanowić podstawę do ewentualnej diagnozy niedoczynności tarczycy.
    Uwaga – w przypadku kobiet planujących ciążę TSH powinno wynosić około 1.
  • fT3 – oznaczenie poziomu wolnej, niezwiązanej z białkami trijodotyroniny (T3).
    Wynik powinien być na poziomie 50% (środkowo-górna granica normy). Wyniki w dole normy mogą świadczyć o niedoczynności, natomiast poziom podwyższony o nadczynności.
  • fT4 – oznaczenie poziomu wolnej tyroksyny (główny hormon tarczycowy).
    Wynik powinien być blisko środka normy lub lekko powyżej. Wyniki w dole normy mogą świadczyć o niedoczynności, natomiast podwyższone o nadczynności.

    Uwaga!
    Różne laboratoria wykonują badanie różnymi metodami (stąd inne normy), dlatego najlepiej sprawdzać zawartość procentową wolnych hormonów, przy użyciu kalkulatora znajdującego się poniżej artykułu.

  • anty-TPO – oznaczenie poziomu przeciwciał skierowanych przeciwko peroksydazie tarczycowej, czyli białku produkowanemu przez komórki tarczycy, które nie występuje w organizmie osób zdrowych; jego obecność jest wynikiem reakcji obronnej układu odpornościowego i może świadczyć o chorobach autoimmunizacyjnych, w tym Hashimoto
  • anty-TG – oznaczenie poziomu przeciwciał przeciwko tyreoglobulinie tarczycowej, która również jest białkiem produkowanym przez komórki tarczycy;
  • odwrócone T3 (rT3) – poziom odwrotnej trójjodotyroniny, zwanej antyhormonem tarczycy. Działa przeciwstawnie do T3. Można również wykonać badanie anty-TRAB przeciwko receptorowi TSH. Występują one w chorobie Gravesa Basedowa, czyli w chorobie autoimmunizacyjnej tarczycy objawiającej się nadczynnością tego gruczołu. Zdarza się iż współistnieje ona z chorobą Hashimoto.
  • USG tarczycy –  tarczyca powinna posiadać odpowiednie wymiary (prawidłowa objętość tarczycy u kobiet to około 18 ml, natomiast u mężczyzn około 25 ml) a także charakteryzować się normoechogenicznością. Jeżeli USG wskazuje na tarczycę z cechami hipoechogeniczności, możemy podejrzewać istnienie zapalenia tarczycy o podłożu autoimmunologicznym.

Zdarza, że przeciwciała anty – TPO mieszczą się w zakresie norm referencyjnych i mają poziom kilkunastu- kilkudziesięciu. Nie należy jednak tego lekceważyć, ponieważ może to wskazywać iż proces autoimmunologiczny właśnie się rozpoczął. W takim wypadku decydujący będzie obraz USG tarczycy.

Badania dodatkowe

  • morfologia z rozmazem,
  • OB,
  • żelazo + ferrytyna,
  • próby wątrobowe: aminotransferaza alaninowa (ALAT, ALT) i aminotransferaza asparaginowa (AspAT, AST), fosfataza alkaliczna (ALP), bilirubina, gammaglutamylotranspeptydaza  (GGTP)
  • panel lipidowy: cholesterol całkowity, LDL, HDL, trójglicerydy,
  • poziom glukozy, a w razie potrzeby krzywa glukozowa i krzywa insulinowa
  • witamina D3,
  • witamina B12,
  • elektrolity: sód (Na), potas (K),
  • wapń,
  • kortyzol,
  • selen,
  • hormony płciowe: progesteron, testosteron, estrogeny.

Jak interpretować wyniki badań tarczycowych?

Diagnozowanie Hashimoto – jakie badania wykonać i jak je interpretować?

Kalkulator do wyliczania zawartości procentowej wolnych hormonów:

FT3
FT4

Subscribe
Powiadom o
guest
49 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Oskar W.

Dzień dobry. Bardzo fajnie i zwięzłe opisane informacje. Dziękuję! Leczę się na niedoczynność od ponad 6 lat. Z bardzo wysokiego TSH zszedłem dzięki dawce euthyrox 125 do: TSH: 0,738; FT4: 1,40; ATG: <15.0; ATPO: <28.0 Moja waga to o 81kg przy 190cm. Czyli "jest w normie". Zastanawia mnie… skoro niedoczynności to nie Hashimoto to przy takich wynikach (unormowanych lekiem!) jak stwierdzić czy to Hashimoto czy nie? = czy moja tarczyca jest niszczona przez ciało? Dodatkowo czy ważne jest czy jest to Hashimoto czy nie i czy powinienem przy zrównoważonej wadzę stosować specjalną dietę lub inne działania?

Oskar W.

Proszę o odpowiedź.

Maria

Moje Tsh spadlo od maja z 2,5 na 1,6 ,wlosy od kilku dni lecą na potęgę ,choć sa juz i tak rzadziutkie.Jestem w tej chwili u syna za granicą boję się że wrócę łysa????.Od 2018 biorę Letrox 75 mg i teraz mam problem -zwiększyć dawkę, czy może zmniejszyć.Zapomnialam dodać że mam Hashimoto.Prosze o radę.Pozdrawism.

Ania

Zasięgnij porady lekarza, nie można samemu dozować sobie hormonów.

Dominika

Dzień dobry. Choruje na Hashimoto i niedoczynność tarczycy. Czy te choroby działają jakoś na morfologię ? I lek euthytox? Czy coś w morfologię może być przez to np zaniżone ?

Justyna Krause

Witam chciałabym po prosić o interpretację wyników. TSH 1,970 norma 0.550 do 4.780 TSH w maju 1.699 FT3 3.49 norma 2.30 do 4.20 FT4 1.32 norma 0.89 do 1.76 Anty TG 22.5 norma <60 Anty TPO 50.1 norma < 60 Dla porównania Anty TPO w maju wynosiło 0.49 Objętość tarczycy 7.13ml,w USG tylko wzmożony przepływ naczyniowy. Objawów bardzo dużo. Byłam na wizycie u endokrynologa ale stwierdził,że należy tylko obserwować.

Edyta Miedzińska

jeszcze norma TSH 0,27 – 4,2 mj/ l ft3 3,90 – 6,70 ft4 12-22 planuje zrobić anty TPO żeby wykluczyć hashimoto ale podobno niskie przeciwciała nie zawsze świadczą o tym że nie mam tej choroby

Edyta Miedzińska

Witam serdecznie Zrobiłam badanie TSH i sądziłam, że skoro jest w normie to wszystko gra, ale chyba jednak nie do końca. Oto moje wyniki: TSH 3,8 Ft3 4,89 Ft4 16,92 Czy mam niedoczynnośc tarczycy czy hashimoto i jak to odróżnic? Mam 28 lat, nie rodziłam, nie byłam w ciąży Z góry dziękuje za odpowiedź

Aldona Dulemba

Witam. Mam pytanie do Pani. Mojemu teściowi zbyt rozrzedzono krew lekami teraz jest za rzadka, jakich produktów nie powinien jeść, a jakie jeść w tej sytuacji?

Kamila

Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu borykam się z przerośnietymi migdałami i syna w związku z tym zrobiłam mu badania i tsh rok temu był 5,26 norma 4.2 ft4 19 norma do 22 I na tym stanęło. Przez ten czas były dwie choroby z antybiotykiem i sterydy (będąc na obozie syn musiał przetrwac 5 dni brał wtedy regularnie nurofen forte) Jest chyba też skok rozwojowy syn narzeka na ból kości. Zmartwilo mnie to bo były nastroje, płacz bez powodu. Zrobiłam więc koleje badania ale teraz już o wiele więcej i mamy tsh 7.2 norma do 4.2 ft3 7.4 norma do 6.8… Czytaj więcej »

Paulina K

Czy to prawda ze przy chorobie Hashimoto nie powinno się jeździć nad Morze Bałtyckie (ze względu na obecność jodu)?

AnnaG

Witam. Moje tsh na poziomie 4. Ft3 i Ft4 w najnizszej granicy. Biore obecnie letrox 50. Intensywnie cwicze na silowni. Biegam i jezdze na rowerze. Jednak niestety waga nie spada. Co robie zle ?

Julia

Zrób jak najwięcej badań z tych, które są wymienione. Zacznij uzupełniać niedobory, bo pewnie takie masz. Z tego co wiem intensywne ćwiczenia przy chorobach tarczycy nie są wskazane. Polecam zainteresować się postem dr. Dąbrowskiej. Ja rok temu zostałam zdiagnozowana – mała niedoczynność i ogromne hashimoto(ATPO ponad 1300). Na USG -połowa tarczycy. Zaczęłam od pełnego postu dr.Dąbrowskiej, 42 dni. Wyniki tarczycowe bardzo się poprawiły ft3 z 23% wskoczyło na 50% 🙂 Po poście nie wróciłam do starych nawyków żywieniowych. Później zaczęłam robić dodatkowe badania (wit. D3, B12 – koszmarne niedobory). Teraz zaczęłabym od uzupełnienia niedoborów, a dopiero później przeszłabym na dietę.… Czytaj więcej »

Barbara

Zrobiłam Tsh, ft3, ft4, morlogie, badanie moczu, poziom kortyzolu, usg tarczycy, udałam się do lekarza a ten nawet na nie nie spojrzał, powiedział, że na darmo pieniadze wydalam, ze tylko tsh go interesuje i wypisał euthyrox N25, kazał wrócić za pół roku. Porażka, wyniki nie są w normie i teraz nie wiem czy potrzebne są mi te tabletki a jeśli tak czy dawka odpowiednio dobrana na pół roku aż.

Aneta

Idz do innego endo. Ten to jakiś szarlatan.

Basia H.

Dzień dobry, Czy mogłaby Pani rozwinąć „Nie należy jednak tego lekceważyć, ponieważ może to wskazywać, iż proces autoimmunologiczny właśnie się rozpoczął.” – czyli? Z tarczycą mam problemy od ponad roku, początkowo źle się czułam, w tym okresie dużo trenowałam na siłowni i zauważyłam że się nie regeneruję, ciągle chodziłam zmęczona i obolała, przy podstawowych badaniach wyszło mi TSH 5 µIU/ml. Rozpoczęłam leczenie u endokrynologa zaczęłam przyjmować eutyrox 25, potem eutyrox50, dodam że przeciwciała anty TPO miałam w normie (bardzo niskie). Ponieważ Tsh nie spadało po kilku miesiącach zmieniono mi tabletki na letrox – TSH zaczęło spadać, aż w marcu tego… Czytaj więcej »

Małgorzata Turalska

Witam Mam pytanie czy wyniki takie jak TSH 2,68 norma (0,3-4,00) Ft 4 18,34 norma (12-22) Atpo 11,4 norma <35 to dobre wyniki?Mam 37 lat.

kamila

Dzień dobry czy niedoczynność tarczycy czy to są dobre wyniki ? TSH 1,241 µIU/ml 0,350 4,940 N /// FT3 2,49 pg/ml 1,71 3,71 N /// FT4 0,81 ng/dl 0,70 1,48 N /// anty-TPO 0,24 IU/ml 0,00 5,61 N /// Witamina B12 282 pg/ml 189,00 883,00 N /// Elektrolity (Na, K) Sód 140,58 mmol/l 136 145 N // /

Monika 36 lat

Od roku zle się czuję. Przytylam 20 kg mimo iż nie jem zbyt wiele. Wypadaja mi włosy, mam bardzo suchą skórę, jest mi ciągle przeraźliwie zimno, mam zmiany nastrojów i ciagle śpię i ciągle jestem zmeczona. Mam takie cos jakby brakowalo mi oddechu szukam powietrza, oblewa mnie pot od góry glowy do piersi. Od roku mam tez problemy z jelitami zauwazylam że nie moge wszystkiego jeść bo jeździ mi w jelitach. Bardzo czesto ostatnio choruje. Mam takie wrazenie jakbym ciagle w swoim ciele miala stan zapalny. Proszę o pomoc bo juz nie wiem co robić. Podejrzewam że to może mieć… Czytaj więcej »

Maria

Zrobić badania tarczycy. Na sam początek TSH, FT4, FT3.

Beata

Moje wyniki TSH -2,28, FT2- 3,42, FT4 – 11,1. Mam się martwić?

Magdalena Jakubiak

Od 4 lat zmagam się z poporod.zapal.tarczycy. wyniki zawsze byly w normie lub troche ponad letrox 75 biore caly czas.w 3 mce przytylam 25 kg. Obecnie w ciagu ostatniego mca przytylam 6kg(tylko brzuch i uda) mialam zakrzepice kończyn dolna. Operacje kregoslupa w lutym 16. W lipcu trafilam do szpitala z podejrzeniem zapalenia op.mózg. wykluczono tylko migrena. Zrobiono mi wyniki tsh 0,305 uIU/mL a glukoza na cito 122mg/dl 2 dni z rzedu. Zrobiono test ANA 1:320.podejrzenie ch.ukl.tkanki łącznej. Obecnie wyniki tsh 1,2094ulU/ml norma 0.35 -4,94. A ft3=3,29pg/ml (1,71-3,71) i ft4 1.04 ng/dl(07-1,48). Glukoza na czczo 77,10 mg/dL a po obciazeniu 75g… Czytaj więcej »

Cecylia Pawlak

Cz y przewlekłe zapalenie tarczycy a mam niedoczynność biorę Eutxyrox 100 leczę się już 14 lat to Haszimoto? Nigdy nie robiłam anty

Katarzyna

Czy jeżeli mam wszystkie badania tzn fT3 i fT4 w normie a antyTPO 2x ponad normę to jest to dobrze bo tak usłyszałam od edokrynologa iż to norma u kobiet w moim wieku. Dodam że mam agamaglibulinemie i się lecze przyjmując wylewy co tydzień z globulina

Danuśka

Witam serdecznie pani Kasiu. Mam hasimoto ,które zaczęło się z nadczynnością.Obecnie jest cały czas na obserwacji,bez żadnych hormonów. Moja trójca tarczycowa jest w normach ,anty-Tpo spadło w ciągu 3 lat stosując dietę bezglut. i bezmleczną z 700 do 120.Natomiast w czerwcu podkusiło mnie zrobić anty Tg,bo nigdy tego nie robiłam ,no i wynik wyszedł ogromny <3000,powtórzenie dało ten sam wynik.Oczywiście nie moja wina, bo nie wiedziałam a moja endo jakoś nigdy o tym nie wpsomniała,w końcu zaczęłam szukać i czytać sama Dodam jeszcze tylko ,że odkąd zaczęłam zakwaszać żółądek octem jabłkowym to zrobiło się lepiej z całym organizmem ,ale zaczęły… Czytaj więcej »

Małgorzata Majchrzak

Skoro masz pleśnie – czyli grzyby – wynika z tego że masz zakwaszony organizm i odżywiasz się w sposób gdzie jest za dużo węglowodanów czyli cukrów. Grzyby rosną na cukrze i się nim odżywiają. Zmień środowisko na zrównoważone (odkwaś organizm – niekoniecznie żołądek) zjadaj mniej węglowodanów i będzie lepiej z pleśniami

Nina

P-CIAŁA ANTY TG 151.0 P-CIAŁA ANTY TPO 464.5 TSH na początku zdiagnozowania miałam 4 na chwilę obecna 1.051 Mam nadczynność czy niedoczynność? Moje wyniki chyba nie są za dobre.

Basia

Witam, Jak przeliczyć pmol/l na ng/dl?

Doris

Dziękuję za ten wpis! Bardzo mi pomógł 😉

Aleksandra

Witam. Po opisaniu dolegliwości lekarka zleciła mi badanie TSH, wynik 1,79. Stwierdzila, że dobrze, że nic mi nie dolega. Dodam że mam 26 lat i nigdy wcześniej nie chorowałam. Czy powinnam sama zrobić dodatkowe badania?

Item added to cart.
0 items - 0,00